Рішення прийнято: Реєстр військовозобовʼязаних запрацює у повну силу

Верховна Рада ухвалила законопроєкт, спрямований на цифровізацію армії, який передбачає впровадження електронного реєстру та квитка для військовозобов'язаних.

Верховна Рада ухвалила законопроєкт, спрямований на цифровізацію армії, який передбачає впровадження електронного реєстру та квитка для військовозобов'язаних.

За це рішення проголосували 249 депутатів.

Згідно з інформацією, яку надала нардеп Ірина Геращенко, 16 січня Верховна Рада ухвалила закон №10062. Цей закон передбачає автоматичне отримання посвідчення учасника бойових дій (УБД) і створення єдиного електронного реєстру військовозобов'язаних.

Геращенко також вказала, що законопроєкт містить зміни до деяких законів, спрямовані на удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та статусу ветерана війни під час дії воєнного стану.

“Це зміни до деяких ЗУ щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану. До другого читання, на жаль, законопроєкт значно погіршили поправками слуг, які стосувалися надмірного втручання в приватне життя військовозобовʼязаних”, – написала Геращенко.

Окрім того, законопроєкт передбачає створення єдиного реєстру мобілізованих, який буде пов'язаний з єдиним реєстром виборців, а також обробку зібраних особистих даних.

За словами Геращенко, цей законопроєкт визначається як частина мобілізації. 

Деякі поправки, що стосуються включення в реєстр боржників, адміністративні правопорушення і отримані підозри (до вироку суду), а також інші антиконституційні норми, не увійшли до тексту законопроєкту.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: