Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Хімічна сторона зимових повеней: що приховує паводок на Чернігівщині

Хімічна сторона зимових повеней: що приховує паводок на Чернігівщині фото

Другий рік поспіль на Чернігівщині реєструється зимовий паводок, який призводить до затоплення великих територій. Це явище має як позитивний, так і негативний вплив на екосистему регіону.

Одним із негативних аспектів є потрапляння небезпечних сполук у водойми. Зокрема, під час затоплення територій, які обробляються хімікатами, у воду потрапляють шкідливі речовини, такі як ртуть, нікель, кадмій та хром. Ці речовини також можуть виявитися у водоймах через боєприпаси, що опинилися там внаслідок ворожих обстрілів.

Директорка департаменту екології та природних ресурсів ОВА, Наталія Грудницька, пояснює, що внаслідок хімічних досліджень виявлено підвищення ртуті й нікелю у воді, але їхні концентрації залишаються в межах допустимих норм.

В зв'язку з підняттям грунтових вод, екологи рекомендують мешканцям, які використовують вуличні колодязі, перевіряти якість води та обов'язково кип'ятити її. Зазначається, що зимовий паводок може перетворитися в весняну повінь.

"Паводок перейде в повінь весняну. Тенденція до збільшення рівня води зберігається і продовжиться. По прогнозу опади плануються далі", - каже Наталія Грудницька.

Наталія Грудницька наголошує, що паводок, ймовірно, перейде в весняну повінь, оскільки тенденція до підвищення рівня води видається стійкою. За даними синоптиків, на деяких ділянках річок спостерігається уповільнення росту рівнів води, проте прогнозується новий приплив опадів, що продовжить підняття рівнів води на Чернігівщині.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: