Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

У Комітеті ВР підтримали ідею 12-річної школи

У Комітеті Верховної Ради з питань науки та освіти відбулися слухання, присвячені підготовці проекту нової редакції Закону України "Про освіту", під час яких свою розробку представила робоча група, яка складається з експертів-освітян, науковців...

 
У Комітеті Верховної Ради з питань науки та освіти відбулися слухання, присвячені підготовці проекту нової редакції Закону України "Про освіту", під час яких свою розробку представила робоча група, яка складається з експертів-освітян, науковців, представників роботодавців і громадських організацій.

За словами голови комітету Лілія Гриневич, Україні потрібен новий закон "Про освіту".

"Як перед Україною, так і перед системою освіти сьогодні стоять нові виклики і цілі. І тому нам потрібен новий закон про освіту",- заявила Гриневич.

У представленому громадськими експертами законопроекті пропонується збільшити тривалість здобуття повної середньої освіти до 12 років.

"Маємо навчити дітей застосовувати отримані знання на практиці. Це потребує компетентнісного підходу. Йдеться про такі компетентності як знання хоча б однієї європейської мови на рівні В1 (незалежного користувача), володіння інформаційними технологіями, фінансова грамотність тощо. При цьому важливо не перевантажувати дітей", - зазначила голова профільного комітету.

За її словами, початкова освіта має стати п’ятирічною, а після дев’ятого класу за результатами тестування діти вступатимуть до старшої школи академічного або професійного спрямування. Учні, які оберуть професійні заклади, зможуть разом із здобуттям середньої освіти отримати першу професію.

Законопроект також містить інші новації. Зокрема, він створює сприятливі умови для розвитку різних форм навчання, зокрема, сімейної освіти.

"Має бути палітра вибору для тих, хто хоче забезпечити своїй дитині індивідуальну освітню траєкторію", - наголосила Лілія Гриневич.

Проект закону урівнює в правах навчальні заклади приватної та державної форм власності України. Запропоновано збільшення різниці в оплаті праці вчителів в залежності від їх рівня кваліфікації. У проекті містяться положення щодо децентралізації та дебюрократизації управління освітою, зростання автономії навчальних закладів та забезпечення якості освіти.

Розробка нового базового закону про освіту належить до пріоритетних завдань Програми діяльності Кабінету Міністрів України і Коаліційної угоди. Згідно з рішенням слухань, напрацювання громадськості мають лягти в основу нового базового закону про освіту.

"Документ, який підготує виконавча влада, повинен ґрунтуватися на доробках громадянського суспільства, які цілком відповідають вимогам часу", - підсумувала голова парламентського комітету Лілія Гриневич.

osvita.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: