Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Відновлення Чернігівщини: Що роблять з відходами війни

Відновлення Чернігівщини: Що роблять з відходами війни фото

Щодо відходів, які виникли через воєнні дії на Чернігівщині, і можливостей області з їх зберігання та утилізації, розповіла директорка департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА Наталія Грудницька під час програми "Праймвечір. Акценти" на "Українському Радіо Чернігів". Вона поділилася інформацією про реалізацію проєкту з управління відходами внаслідок військових подій та деталізувала подальші кроки.

Проєкт впроваджується у п'яти громадах Чернігівщини, а саме: Киїнській, Киселівській, Новобілоуській, Чернігівській та Іванівській. Проте, наразі роботи здійснюються лише на чотирьох з них, оскільки Чернігівська громада ще не вирішила питання з наданням земельної ділянки для зберігання відходів. Решта громад активно втілюють проєкт.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів від 27 вересня 2022 року, всі відходи від пошкоджених споруд повинні зберігатися у спеціально відведених місцях після закінчення воєнного стану або через 90 днів після його припинення. Громади визначають такі місця, але рішення узгоджує обласна влада. Наразі на Чернігівщині існують три місця для зберігання відходів війни.

Відходи війни включають залишки будівельних матеріалів, таких як цегла, цемент, шифер, глина та інші. Однак через проблеми з визначенням морфології матеріалів їх важко сортувати.

Департамент громад обласної адміністрації узагальнює інформацію про кількість сміття наразі зафіксовану в області – 14 тисяч тонн. Проте ця цифра є приблизною, оскільки вимірювання обсягу здійснюється візуально, і враховуючи, що на прикордонних територіях облік не ведеться через постійний обстріл.

На питання про можливість використання в майбутньому демонтованих відходів, Наталія Грудницька зазначила, що місцеві громади вже використовують відходи для засипання ґрунтових доріг. Однак на державному рівні розглядається каталог будівельних матеріалів, виготовлених з перероблених відходів від руйнувань, а також обговорюється співпраця з іноземними партнерами для будівництва сміттєпереробних заводів в області.

За офіційними даними державної екологічної інспекції Чернігівської області, збитки для екології від повномасштабного вторгнення вже перевищують 23 мільярди гривень.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: