Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Майже вдесятеро планують збільшити допомогу при народженні дитини!

Майже вдесятеро планують збільшити допомогу при народженні дитини! фото

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який передбачає збільшення розміру допомоги при народженні дитини з 41 тисячі 280 гривень до понад 384 тисяч гривень. Про це йдеться у пояснювальній записці відповідного законопроєкту №11072 від 11 березня.

Депутати пропонують прив’язати розрахунок допомоги при народженні дитини до розміру прожиткового мінімуму, установленого на період її появи на світ.

Якщо законопроєкт ухвалять, на першу дитину держава має надавати допомогу у розмірі, кратному 150 розмірам прожиткового мінімуму – станом на березень 2024 року це 384,5 тисячі гривень. Сума допомоги на другу дитину пропонують встановити у розмірі, кратному 100 прожиткових мінімумів – 256,3 тисячі гривень. На третю і кожну наступну дитину – у розмірі, кратному 50 прожиткових мінімумів – тобто, по 128,2 тисячі гривень.

Одноразовий розмір виплат, за пропозицією депутатів, має дорівнювати 20 розмірам прожиткового мінімуму – нині це 51,3 тисячі гривень. Надалі виплати мають відбуватися впродовж трьох років.

Від початку 2024 року прожитковий мінімум складає:

  • 3 023 грн – для працездатних осіб;
  • 2 563 грн – для дітей віком до шести років;
  • 3 196 грн – для дітей від шести до вісімнадцяти років;
  • 2 361 грн – для осіб, які втратили працездатність.

"Протягом останніх років в Україні спостерігається скорочення народжуваності. Загалом за останні десять років народжуваність в Україні скоротилася на 40%. Причиною скорочення народжуваності є багато факторів, проте одним із головних залишається низький рівень допомоги при народженні дитини, а також військові дії на території України внаслідок збройної агресії країни-терориста Росії", – зазначили депутати в пояснювальній записці до законопроєкту.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: