Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

СБУ викрила у Чернігові очільника ВЛК, який «списував» ухилянтів з військового обліку за 5 тисяч доларів

СБУ викрила у Чернігові очільника ВЛК, який «списував» ухилянтів з військового обліку за 5 тисяч доларів  фото

Служба безпеки України розкрила корупційні дії керівника військово-лікарської комісії Чернігівської області, який, за звинуваченням, приймав хабарі від призовників для того, щоб допомагати їм ухилятися від мобілізації.

За даними слідства, ця особа була частиною корупційної схеми, яку спрямовував колишній голова обласної військово-лікарської комісії Чернігівщини, якого також вже задокументували службовці Служби безпеки у лютому цього року. Також в результаті розслідування була розкрита спільниця фігуранта, яка працювала на посаді медичної посадової особи у Чернігівському військкоматі.

За допомогою фальшивих медичних висновків, в яких зазначалися неправдиві медичні діагнози, призовникам надавалася можливість ухилятися від призову до Збройних Сил України, отримуючи статус непридатних до служби через "погане" здоров'я. Це дозволяло їм виїхати за кордон. Виходячи зі зібраних доказів, кожен клієнт сплачував фігурантам до 5 тисяч американських доларів за послуги.

За даними Служби безпеки України, обом фігурантам було повідомлено про підозру за статтею 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань) та статтею 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. Дії керівника військово-лікарської комісії також кваліфікуються за статтею 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

Зараз він знаходиться під вартою, а за вчинені злочини йому загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Зокрема, за матеріалами Служби безпеки України, арештовано майно затриманого колишнього голови обласної військово-лікарської комісії, яке оцінюється майже в 1 мільйон доларів США.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Чернігівській області за процесуального керівництва Чернігівської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони.

Фото: Офіційний канал Служби безпеки України

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: