Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Ексголову аграрного комітету ВР та чинного міністра підозрюють у заволодінні державною землею на 291 млн грн!

Ексголову аграрного комітету ВР та чинного міністра підозрюють у заволодінні державною землею на 291 млн грн! фото

Екс-керівника аграрного комітету Верховної Ради, що нині перебуває на посаді міністра, звинувачують у незаконному захопленні державної землі на суму понад 291 мільйон гривень, а також у спробі заволодіння ще 190 мільйонами гривень.

До складу кримінальної групи, яку очолював високопосадовець, входили працівники Держгеокадастру та особи, які контролювали їхню діяльність, відомі як "куратори".

Учасники цієї схеми знищили документи, які підтверджували право двох державних підприємств на постійне користування землею в Сумській області. Відсутність цих документів спонукала обласний Держгеокадастр скласти акт про самовільне зайняття цих земельних ділянок.

Далі, за допомогою посадовців, які контролювали Держгеокадастр, земельні ділянки передавалися власникам, обраним заздалегідь, як форма реалізації їхнього права на безкоштовну землю. Умовою отримання права власності на землю було підписання договору про її передачу в оренду приватному агрохолдингу ще до отримання самої землі.

Протягом періоду з 2017 по 2021 рік учасники схеми заволоділи 1250 земельними ділянками площею 2493 гектари, загальна вартість яких становила понад 291 мільйон гривень. Також була спроба захоплення 3282 гектарів землі на суму близько 190 мільйонів гривень, однак їм завадили детективи Національного антикорупційного бюро України та прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, які провели обшуки та наклали арешт на зазначені ділянки.

Наразі організатору схеми, чинному міністру, двом кураторам Держгеокадастру та особі, яка допомагала у вчиненні злочину, оголошено про підозру. Триває розслідування щодо інших учасників цієї кримінальної схеми.

Фото: Телеграм канал: НАБУ

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: