Перший випадок ботулізму на Чернігівщині: попередження та наслідки

На Чернігівщині зафіксовано перший випадок захворювання на ботулізм після вживання домашнього виготовлення риби.

На Чернігівщині зафіксовано перший випадок захворювання на ботулізм після вживання домашнього виготовлення риби.

Чоловік з Чернігівського району, 35 років, став жертвою гострого токсико-інфекційного захворювання, викликаного токсином Clostridium botulinum, відомим як ботулізм.

Інформацію про цей випадок надав Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України. За його даними, чоловік почувся погано після споживання напатраної в’яленої риби власного виготовлення і був госпіталізований до лікарні.

Лікарі вже розпочали лікування хворого, вводячи йому проти ботулінічну сироватку. Крім того, здійснюється розслідування причин та обставин інциденту.

Цей випадок став першим захворюванням на ботулізм у Чернігівській області протягом поточного року. За останній місяць в Україні було зафіксовано 12 підозр на ботулізм, з яких у 5 осіб діагноз підтвердився, а ще 7 очікують результатів досліджень.

Згідно з отриманою інформацією, причиною отруєнь у всіх цих випадках були продукти домашнього виробництва, такі як домашні паштети, в’ялена риба та м’ясо.

Медична допомога хворим надається в усіх областях, де вже готові запаси проти ботулічної сироватки.

Ботулізм – це серйозне харчове отруєння, яке без належного лікування може мати тяжкі наслідки. Медики закликають дотримуватись простих правил при вживанні консервованих та в’ялених продуктів, зокрема власного виробництва. Найважливіше – вживати лише сертифіковані продукти, тримати їх в холодильнику та при найменшій підозрі на отруєння швидко звертатися до лікаря.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: