«Пінгвіни чи дрони»: НАНЦ прокоментували звинувачення у свій бік

Національний антарктичний науковий центр (НАНЦ) відреагував на звинувачення щодо виділення $11,6 млн на пінгвінів, називаючи це цілеспрямованою інформаційною атакою.

Національний антарктичний науковий центр (НАНЦ) відреагував на звинувачення щодо виділення $11,6 млн на пінгвінів, називаючи це цілеспрямованою інформаційною атакою.

За словами представників НАНЦ, ці кошти призначені виключно для цивільних потреб та не можуть бути використані на військові цілі.

Вони пояснили, що антарктичну програму фінансують із гуманітарної частини держбюджету та умовами міжнародних партнерів можна спрямовувати лише на мирні цілі. Наголосивши на важливості догляду за інфраструктурою станцій, НАНЦ підкреслив, що без належного утримання вони можуть руйнуватися.

Україна є однією з країн, які мають станції в Антарктиці та право голосу в Договорі про Антарктику..

Антарктичну програму не можна призупинити на час війни. Її можна або продовжувати, або ліквідувати зовсім. Чому? Ми вже згадали про безперервні спостереження – для світової науки вони мають величезну цінність саме тим, що робляться постійно в один час за одними методиками, тобто доступні для порівняння. Саме за кліматичними даними з 1947-го ми зараз бачимо, що середньорічна температура в Антарктиці зросла на понад 3°С! І таких прикладів – багато. Ряди даних з “дірками” не мають цінності для науки, тобто перервати спостереження зараз – це обнулити українські зусилля та інвестиції попередніх трьох десятиріч, разом із півстолітніми зусиллями та інвестиціями Британії. - коментують на своїй сторінці НАНЦ

Фото: Facebook: Національний антарктичний науковий центр 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: