Завантаження ...
Новобудови Києва

Тариф на світло зріс на 64%: як це вплине на ваші рахунки?

Тариф на світло зріс на 64%: як це вплине на ваші рахунки? фото

Міністерство енергетики України оголосило про підвищення тарифів на електроенергію, яке пов'язане з необхідністю ремонту державних електростанцій.

Через значні руйнування в енергетиці наразі триває найбільша в історії України ремонтна кампанія. Заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук пояснила, що збільшення тарифу є вимушеним кроком через масштабні руйнування в енергетичному секторі.

Постраждали державні компанії "Центренерго" та "Укргідроенерго", втрачено близько 9 ГВт потужностей. Тому необхідно максимально підготувати енергосистему до зими.

На засіданні Кабінету Міністрів України 31 травня було схвалено рішення про нову фіксовану ціну на електроенергію для побутових споживачів на рівні 4,32 грн/кВт*год, яка діятиме до 30 квітня 2025 року, повідомив міністр енергетики Герман Глущенко.

"Підвищення тарифу – це складний, але необхідний крок. Мета – не залишитись без світла, втримати систему. Нас чекає масштабна реконструкція, яка потребує величезних сил і коштів. Весь цей час триває ремонтна кампанія на об’єктах генерації, розподілу та передачі. На жаль, розуміємо, що обстріли об'єктів енергетики з боку ворога будуть продовжуватись, і маємо задіяти усі можливі ресурси", - зазначив Глущенко.

Чому така ціна?

Глущенко зауважив, що ринкова ціна на електроенергію становить майже 7,5 грн/кВт-год, проте в умовах складної економічної ситуації через війну не можна дозволити підвищення аж настільки. Але водночас держава не має можливості утримувати попередню ціну, оскільки тариф у розмірі 2,64 грн покривав лише третину реальної вартості електроенергії.

У Міненерго уточнили, що протягом опалювального періоду (з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року) передбачено пільговий тариф для споживачів, які використовують електроопалювальні установки, на рівні 2,64 грн/кВт-год (при споживанні ними до 2000 кВт-год електроенергії на місяць).

При цьому "нічний тариф" (при встановленому відповідному двозонному лічильнику) складатиме 2,16 грн за кВт-год, що є гарним способом заощадити кошти.

Скільки коштуватиме електроенергія від 1 червня

Кабінет Міністрів встановив єдину фіксовану ціну на електроенергію для населення 4,32 грн/кВт-год. Новий тариф набув чинності з 1 червня 2024 року та діятиме до кінця квітня 2025 року. Відтепер за світло доведеться платити майже на 64% більше, ніж досі.

Тариф на електроенергію для будинків з електроопаленням

Рішенням уряду також передбачено зміни для побутових споживачів, у будинках яких встановлено електричне опалення. Для них діятиме окремий тариф:

  • Споживання до 2000 кВт-год на місяць – 2,64 грн/кВт-год;
  • Споживання понад 2000 кВт-год на місяць – 4,32 грн/кВт-год.

Як зміниться нічний тариф на електроенергію

Побутові споживачі, які встановили у своїх будинках двозонні лічильники, у нічний час з 23:00 до 07:00 можуть споживати електроенергію за пільговим нічним тарифом. Нічний тариф становить 50% вартості звичайного тарифу. Від 1 червня 2024 року за спожиту вночі електроенергію платитимуть 2,16 грн за кіловат.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: