Завантаження ...
Новобудови Києва

Руйнування дамби Каховської ГЕС: повідомлено про підозру генерал-полковнику РФ

 Руйнування дамби Каховської ГЕС: повідомлено про підозру генерал-полковнику РФ фото

Прокурори Офісу Генерального прокурора та слідчі СБУ повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни співучаснику руйнування греблі Каховської ГЕС – генерал-полковнику збройних сил Російської Федерації, екскомандувачу російським угрупованням «Днєпр» (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України).

Згідно з даними слідства, підозрюваний координував підпорядковані йому підрозділи, включаючи інженерно-саперну службу та 205-у окрему мотострілецьку бригаду, для підготовки до руйнування греблі. В ніч на 6 червня 2023 року він забезпечив здійснення підриву. При цьому підозрюваний усвідомлював, що гребля є цивільним об’єктом, а її руйнування призведе до тяжких наслідків для цивільного населення.

Внаслідок цих злочинних дій загинуло щонайменше 35 цивільних осіб, ще 24 вважаються зниклими безвісти. Було затоплено 66 населених пунктів Херсонської та Миколаївської областей, а також великі площі сільськогосподарських угідь, природно-заповідного та лісового фонду. Родючі ґрунти було розмито, під загрозою знищення опинилися тварини й рослини, зокрема ті, які мають природоохоронний статус.

Затоплення промислових та інших небезпечних об’єктів спричинило масштабну шкоду довкіллю. За оцінками екологів, деякі екосистеми Україна може втратити назавжди. Безпосередньо постраждали п’ять областей, а непрямі збитки та втрати понесли люди на всій території України.

Для встановлення екологічних наслідків проводяться комплексні судові та комісійні екологічні експертизи. Після отримання висновків цих експертиз прокурори та слідчі зможуть прийняти рішення про кримінальне переслідування за злочин екоциду.

Триває робота зі встановлення інших причетних до цього воєнного злочину, включаючи представників політичного та військового командування держави-агресора.

Досудове розслідування проводить Головне слідче управління СБУ.

Фото: Телеграм-канал Офісу Генерального прокурора. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: