Завантаження ...
Новобудови Києва

Хаотичні відключення пекарів від електроенергії: ціни на хліб зростуть до 30%

Хаотичні відключення пекарів від електроенергії: ціни на хліб зростуть до 30% фото

Ситуація з постачанням електроенергії для хлібної галузі сьогодні є критичною, що суттєво вплине на кінцеву ціну для споживачів.

Про це в коментарі AgroPortal.ua розповів президент «Всеукраїнської асоціації пекарів», директор ТОВ «Київ Хліб» Юрій Дученко. Він зазначив, що більшість підприємств хлібної галузі мають статус критичної інфраструктури, тому не повинні бути відключені від електромереж. Проте фактично, багато підприємств відключаються. Ті, хто має можливість, переходять на електрогенератори, що впливає на стабільність роботи та ціноутворення.

Юрій Дученко пояснює, що хлібна галузь не споживає багато електроенергії, однак аварійні відключення призводять до виробництва бракованої продукції та виходу з ладу обладнання. Не всі заводи можуть працювати на генераторах, а ті, що можуть, повинні бути попереджені, щоб планово перемикнути виробництво на аварійний режим роботи на 2-3 години.

Через ці проблеми вже спостерігається дефіцит потужностей, оскільки деякі заводи не можуть відновити обладнання після блекаутів.

Президент «Всеукраїнської асоціації пекарів» додав, що хлібній галузі не підходять графіки відключень, адже це порушує технологічний цикл. Наприклад, якщо відключення триває 2 години, графік випуску хліба зсувається на 8 годин.

Говорячи про ціноутворення, Юрій Дученко зазначає, що в собівартості хліба простої рецептури електрика складає 50 копійок, а при виробництві цього ж хліба на генераторі — 1,5 грн.

Ще однією проблемою для хлібної галузі є відсутність бронювання для критично важливих працівників. Через це деякі підприємства змінюють графік роботи, скорочують обсяги та асортимент виробництва. Дученко пояснив, що чергова постанова про відтермінування бронювання на три місяці не вирішує проблеми, адже є працівники, бронювання яких закінчилося до оприлюднення першої постанови про відстрочення на місяць.

Документи на бронювання подаються, але через навіть незначні помилки вони можуть бути повернуті без роз’яснення, що затягує процес і в цей час працівника можуть мобілізувати.

Також серед проблем відзначається відсутність зерна другого і третього класу.

«Не уявляю, як ми будемо працювати до нового врожаю. Нам терміново потрібно говорити з усіма учасниками процесу, під егідою профільного міністерства підписувати меморандум з аграріями та експортерами, адже борошномели на сьогодні вже не можуть знайти зерна, щоб сформувати помольні партії. Саме борошно піднялося також у ціні на 25-30%», — сказав Юрій Дученко.

До всього цього додалася криза платежів за вже поставлену хлібобулочну продукцію в торгівлю і на ЗСУ.

«Брак обігових коштів не дозволяє підприємствам вчасно платити за сировину, енергоносії, зарплату. А ще потрібно придбати генератори, пальне. Вже мовчу про розвиток і модернізацію галузі, на що взагалі коштів немає», — акцентує він.

За словами Юрія Дученка, зважаючи на всі проблеми галузі, є всі передумови для здорожчання хліба вже на 10%, а в наступні місяці — ще на 20%.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: