Завантаження ...
Новобудови Києва

Новий тариф на електроенергію не покриває ринкову вартість – Шмигаль

Новий тариф на електроенергію не покриває ринкову вартість – Шмигаль фото

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що навіть новий підвищений тариф на електроенергію не покриває її ринкову вартість.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Шмигаль пояснив, що ринкова вартість електроенергії наразі коливається в межах 7−8 грн/кВт-год, тоді як встановлений тариф становить 4,32 грн/кВт-год. Він зазначив, що цей тариф був визначений, виходячи з найдешевшої собівартості електроенергії, яку виробляють Енергоатом та Укргідроенерго, а також з урахуванням собівартості доставки до споживачів. Це найнижча собівартість електроенергії, доступної в Україні.

Прем'єр-міністр також зазначив, що держава витрачає близько 90 млрд грн, щоб забезпечити цю неринкову ціну для населення. Він підкреслив, що тариф у розмірі 4,32 грн/кВт-год зафіксовано на один рік і він забезпечується субсидіями.

Раніше повідомлялося, що з 1 червня 2024 року Кабінет міністрів вирішив підвищити на 80% тариф на електроенергію для побутових споживачів, які споживають понад 100 кВт-год на місяць.

Передбачалося, що тариф зросте з 2,64 грн до 4,8 грн/кВт-год для таких споживачів, тоді як для тих, хто використовує менше електроенергії, тариф залишиться без змін.

Однак, фактично з 1 червня єдиний тариф на електроенергію для населення становить 4,32 грн/кВт-год. Це рішення було ухвалено на засіданні уряду 31 травня. Новий тариф діє з 1 червня 2024 року до кінця квітня 2025 року.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: