Завантаження ...
knukim.edu.ua
Новобудови Києва

СБУ затримала двох колаборанток, які співпрацювали з рф під час вторгнення

СБУ затримала двох колаборанток, які співпрацювали з рф під час вторгнення фото

Служба безпеки України затримала двох жінок, які на початку повномасштабного вторгнення погодилися на співпрацю з Росією у Харківській та Херсонській областях.

Одна із затриманих – колишня посадовиця відділення пошти в Ізюмі, яка після окупації міста підтримала російські війська. Вона була призначена до місцевої окупаційної адміністрації рф, де очолила міську «філію роспошти». На цій посаді вона організовувала розсилку пропагандистської преси агресора на території Ізюма. Одним з таких видань була російська газета «Красная звезда», яку примусово поширювали серед місцевих жителів, виправдовуючи війну проти України та популяризуючи окупаційні війська рф.

Інша колаборантка – колишня продавчиня з правобережжя Херсонщини. Після захоплення регіону вона добровільно вступила до місцевого окупаційного «виборчкому», де стала «секретарем». Під час псевдореферендуму рф вона обходила двори односельців, вимагаючи від них «проголосувати за приєднання» регіону до Росії. Тим, хто відмовлявся, вона погрожувала озброєними рашистами, які її супроводжували.

Після деокупації Ізюма та правобережної Херсонщини обидві жінки намагалися уникнути правосуддя, ховаючись. Проте співробітники СБУ задокументували їхні злочини та затримали.

На основі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили обом жінкам про підозру за частинами 5 і 6 статті 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Наразі вони перебувають під вартою та їм загрожує до 12 років ув’язнення.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Харківській, Херсонській та Тернопільській областях за процесуального керівництва обласних прокуратур.

 

Фото: Офіційний канал Служби безпеки України

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия