Завантаження ...
Новобудови Києва

СБУ затримала провокаторів, що планували заворушення у Києві

СБУ затримала провокаторів, що планували заворушення у Києві фото

Служба безпеки України викрила групу осіб, які готували провокації у Києві 30 червня, після святкування Дня Конституції.

Слідство встановило, що групу очолював співзасновник громадської організації, відомої своїми антиукраїнськими акціями з 2015 року. Під виглядом мирного «віче» зловмисники планували оголосити про «усунення від влади» чинного військово-політичного керівництва України. Після цього вони сподівалися захопити будівлю Верховної Ради та заблокувати її роботу.

Організатори планували зібрати людей на нібито мирне зібрання в центрі столиці, використовуючи більшість учасників без їх відома про справжні наміри провокацій. Інформацію про заплановані заворушення в Києві зловмисники планували поширювати через вітчизняні та іноземні інформаційні ресурси, щоб дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні на користь Російської Федерації.

Для реалізації своїх планів, головний організатор залучив декількох спільників із Києва, Дніпра та інших регіонів, які представляли громадські організації. З метою конспірації, вони комунікували через різні месенджери та зустрічалися в невеликих групах по три особи.

Служба безпеки завчасно викрила протиправні наміри та затримала організаторів. Під час обшуків у помешканнях провокаторів було виявлено зброю та боєприпаси, мобільні телефони, комп'ютерну техніку та чорнові записи з доказами злочинних дій.

Затриманим пред’явлено підозру за статтями 109 чч. 1, 2, 3 Кримінального кодексу України (дії та заклики до дій, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади). Суд обрав для них запобіжний захід – тримання під вартою. Наразі триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Івано-Франківській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: