Завантаження ...
Новобудови Києва

Чернігівщина готується до складного опалювального сезону 2024-2025 років

Чернігівщина готується до складного опалювального сезону 2024-2025 років фото

На Чернігівщині очікується, що опалювальний сезон 2024-2025 років буде значно складнішим, ніж попередні зими, через значне руйнування теплових генерацій по всій Україні.

Про це в ефірі суспільно-політичного ток-шоу "Що відбувається" розповів технічний директор АТ "Чернігівобленерго" Олександр Марчук.

За словами Марчука, перспективи на прийдешній опалювальний сезон є досить тривожними. Наразі немає чіткої інформації про стан об'єктів генерації, що ускладнює підготовку до зимового періоду. Очікується, що ця зима буде важчою, ніж зима 2022 року, зважаючи на значні пошкодження генераційних потужностей по всій країні.

Експерт з енергозбереження Ярослав Ячний додав, що Чернігів на 60% забезпечується теплом від регіональних котелень, де проблем не передбачається. Однак ситуація може бути складнішою для будинків, що залежать від ТЕЦ. Колись розглядалася можливість об'єднання теплових мереж міста, але цей проєкт не було реалізовано через його високу вартість і тривалий термін виконання. Наразі обговорюється можливість використання мобільних котелень, які будуть підключені до певних районів міста для забезпечення тепла в аварійних ситуаціях.

Заступник директора департаменту енергоефективності Чернігівської ОДА Сергій Гайовий повідомив, що на цей час область підготувалася до опалювального сезону на 40%. Підготовка триває згідно з планом, а відповідні розпорядження вже доведені до районних адміністрацій.

В рамках проєкту "Енергетична безпека" Чернігівщина отримала 14 модульних твердопаливних котелень, вісім з яких розташовані у Чернігові. Ці котельні будуть використовуватися на об'єктах важливого соціального значення, таких як лікарні, для резервування теплопостачання.

Гайовий також зазначив, що в прикордонних громадах Новгород-Сіверського району люди готуються до зимового періоду, запасаючись твердим паливом, зокрема дровами і пелетами.

Нагадуємо, що опалення включається, коли середньодобова температура повітря становить +8 градусів і буде нижче протягом трьох днів поспіль. У 2023 році в Чернігові опалення було розпочато 18 жовтня, для закладів соціальної інфраструктури — 11 жовтня.

Фото: Суспільне Чернігів

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: