Завантаження ...
Новобудови Києва

СБУ затримала провокаторів, які закликали до збройного спротиву мобілізації

СБУ затримала провокаторів, які закликали до збройного спротиву мобілізації фото

Служба безпеки України успішно запобігла спробам дестабілізувати суспільно-політичну обстановку в різних регіонах країни.

У ході превентивних заходів у Київській, Одеській, Харківській та Закарпатській областях було нейтралізовано угруповання, яке працювало над зривом мобілізації та передавало інформацію про українських військових.

Одним із організаторів цієї злочинної групи виявився колишній ведучий популярних телепроєктів, а нині відомий блогер, який активно поширює прокремлівські наративи. До своєї інформаційно-підривної діяльності він залучив сімох спільників, серед яких були псевдоексперти, адміністратори інтернет-спільнот та фахівці з відеомонтажу.

За даними слідства, учасники угруповання закликали до збройного спротиву співробітникам ТЦК та правоохоронних органів, а також поширювали фейки про українських захисників. Зловмисники створили мережу каналів та сторінок у соціальних мережах, таких як YouTube, Telegram та Facebook, з аудиторією понад 600 тисяч користувачів. Вони проводили стріми та публікували відеосюжети, в яких інструктували щодо методів ухилення від призову.

Окрім цього, злочинці створили сайт, де публікували персональні дані українських військових, зокрема представників ТЦК та правоохоронців. Для прикриття своєї діяльності вони видавали себе за журналістів, використовуючи посвідчення незареєстрованих видань. Координацію дій здійснювали через спеціально створений анонімний чат у месенджері.

Під час обшуків у місцях проживання фігурантів було виявлено комп'ютерну техніку та мобільні телефони з доказами їхньої злочинної діяльності. На даний момент затримано двох організаторів угруповання: блогера та його спільника-псевдоексперта. Слідчі Служби безпеки України повідомили їм про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань).

Крім того, за цією ж статтею кваліфіковано злочинні дії ще двох псевдоекспертів з цієї підконтрольної інтернет-мережі. Триває розслідування, і вирішується питання щодо повідомлення про підозру іншим учасникам угруповання. Зловмисникам загрожує до 8 років позбавлення волі.

Комплексні заходи проводились за процесуального керівництва Київської міської прокуратури.

Фото: Офіційний канал Служби безпеки України

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: