Завантаження ...
Новобудови Києва

Кількість фальшивих гривень в Україні стрімко зросла — Мінфін

Кількість фальшивих гривень в Україні стрімко зросла — Мінфін фото

В Україні за перше півріччя 2024 року значно зросла кількість підроблених банкнот.

Як повідомляє Міністерство фінансів України, на кожен мільйон справжніх банкнот тепер припадає 3,4 фальшивих. Це на 62% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Найбільш уразливими до підробок залишаються банкноти номіналом 500 гривень зразка 2006 року та 200 гривень зразка 2007 року. Саме ці купюри найчастіше стають мішенню фальшивомонетників через їх популярність та поширеність в обігу.

Серед іноземних валют найбільше підробляють долар США. За даними Мінфіну, у 95% випадків підробки припадають саме на долар, причому найпопулярнішою серед злочинців є купюра номіналом 100 доларів.

Щоб уникнути підробок, Мінфін рекомендує громадянам перевіряти автентичність банкнот наступними способами:

  • Проти світла: перевірити наявність водяних знаків, наскрізного елемента, а також захисної стрічки, зануреної в товщу паперу. За допомогою збільшувального скла на цій стрічці можна побачити зображення номіналу, напису "ГРН" та тризубу як у прямому, так і в перевернутому вигляді.
  • Змінити кут нахилу: під різним кутом нахилу можна побачити, як змінюється колір зображень на банкноті.
  • На дотик: відчути рельєфність окремих зображень з лицьового боку банкноти, яка забезпечується спеціальним видом друку.

Враховуючи поточну ситуацію з фальшивими грошима, Мінфін закликає громадян бути уважними та ретельно перевіряти банкноти, що потрапляють в обіг.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: