Завантаження ...
Новобудови Києва

Масштабне підвищення податків наближається: Верховна Рада рекомендує законопроєкт до повторного першого читання

Масштабне підвищення податків наближається: Верховна Рада рекомендує законопроєкт до повторного першого читання фото

Профільний комітет Верховної Ради рекомендував законопроєкт щодо масштабного підвищення податків в Україні до повторного першого читання. Проєкт, як і раніше, передбачає значне підвищення ставки військового збору – з 1,5% до 5%, а також запровадження військового збору для фізичних осіб-підприємців (ФОП). У документ також повернули пункт про 50% податок на прибуток банків.

Голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ("Слуга народу") повідомив, що комітет рекомендував ухвалити ресурсний законопроєкт № 11416-д, підготовлений у новій редакції для повторного першого читання.

Перший заступник голови комітету Ярослав Железняк ("Голос") зазначив, що документ містить ті ж положення, що і попередній законопроєкт, який не пройшов, плюс підвищення податку на банки. За його словами, податкові зміни принесуть 58 млрд грн у 2024 році та 137 млрд грн у 2025 році.

Окрім оподаткування банків, інші пропозиції залишилися без змін:

  • підвищення військового збору (на час дії воєнного стану та до кінця року, в якому його буде скасовано) з 1,5% до 5%;
  • запровадження військового збору для 1-2 та 4 груп ФОП на рівні 10% від розміру мінімальної зарплати (зараз це 800 грн);
  • запровадження 1% військового збору для всіх форм ФОП 3-ї групи;
  • авансові внески на автозаправних станціях (АЗС);
  • 25% прибутку на фінансові установи (крім страховиків);
  • помісячна звітність з податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).

Железняк вважає, що зміни не встигнуть ухвалити до 1 жовтня. Однак, за його словами, нові податки буде запроваджено "заднім числом" саме з цієї дати. "Голосування у першому читанні вже в найближчі дні," – зазначив депутат.

Що стосується пункту про оподаткування прибутку банків, то введення 50% податку стало предметом суперечок. Народні депутати з "Слуги народу" наполягали на цьому пункті, у той час як Міністерство фінансів і Національний банк були категорично проти. Наразі в Україні діє тимчасове підвищення ставки податку на доходи банків – з 18% до 25-50%. Ставка 50% була передбачена лише на 2023 рік.

Раніше, 3 вересня, депутати Верховної Ради не змогли ухвалити законопроєкт про підвищення податків через недостатню кількість голосів під час голосування у першому читанні.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: