Завантаження ...
Новобудови Києва

Грандіозні зміни в українських школах – металодетектори та охорона: що очікувати навчальним закладам

Грандіозні зміни в українських школах – металодетектори та охорона: що очікувати навчальним закладам фото

Міністр освіти та науки Оксен Лісовий оголосив про необхідність обладнати всі українські школи рамками металодетекторів та забезпечити присутність офіцерів безпеки. Це стало частиною обговорення на Саміті перших леді та джентльменів, де обговорювалася тема "Захист дітей: гарантії безпечного майбутнього".

Про це повідомляє OBOZ.UA.

Оксен Лісовий зазначив, що одним із викликів для навчальних закладів є загроза зброї та боєприпасів, які можуть потрапити до шкіл.

"На жаль, кожен навчальний заклад має бути оснащений рамками на входах, сигналізацією, пожежною сигналізацією та офіцером безпеки. Кожен навчальний заклад повинен мати закритий периметр та контроль доступу", – сказав міністр.

Однак ідея установки металодетекторів викликає сумніви серед шкільних керівників.

Олег Сайко, директор середньої загальноосвітньої школи №128 у Києві, зазначив: "Уявіть, починається перший урок, а біля входу – черга, тиснява. Якщо це ляже на плечі школи, наслідки можуть бути катастрофічними."

Найдешевший металодетектор коштує близько 40 тисяч гривень, і враховуючи кількість шкіл у Києві, витрати можуть сягнути десятків мільйонів гривень. Проте фінансові незручності не є єдиною проблемою.

Наталка Костишин, колишня директорка Центру надання безплатної вторинної правової допомоги, підкреслила, що охоронці не мають права на особистий огляд учнів: "Це можуть робити лише поліціянти, та й то за письмовою згодою батьків чи опікунів."

Також вона зазначила, що у разі відмови дитини від огляду, процес може затягнутися, створюючи додаткові незручності для інших учнів.

Крім того, питання присутності офіцерів безпеки в кожній школі залишається відкритим. На думку Сайка, якщо Міністерство освіти має кошти, краще їх інвестувати в удосконалення матеріально-технічної бази шкіл, ніж на металодетектори.

Таким чином, хоча ідея забезпечення безпеки в українських школах заслуговує на увагу, реалізація таких заходів може створити більше проблем, ніж вирішити.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України ухвалив рішення компенсувати витрати на освіту дітей дипломатів, які навчаються в школах за кордоном.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: