Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Внаслідок незаконного видобутку бурштину знищено 150 тис. га лісів, – екологи

Рівненські екологи підрахували, що внаслідок незаконного видобутку бурштину знищено близько 150 тисяч гектарів лісів України. До того ж деякі природні унікальні комплекси втрачено назавжди. Хто фінансуватиме відновлення насаджень поки невідомо. Державне підприємство «Бурштин України»...

 

Рівненські екологи підрахували, що внаслідок незаконного видобутку бурштину знищено близько 150 тисяч гектарів лісів України. До того ж деякі природні унікальні комплекси втрачено назавжди. Хто фінансуватиме відновлення насаджень поки невідомо.

Державне підприємство «Бурштин України» – єдине має дозвіл на повний цикл обробки сонячного каміння. У компанії твердять, що провели повну рекультивацію на 100 гектарах землі. Та видобуток довелось призупинили, бо дійшли до межі відведеної землі.

«Для нас став шоком лист від Рівненської обласної адміністрації, в якому губернатор категорично заборонив розширювати ділянку нашому підприємству», – розповів заступник гендиректора ДП «Бурштин України» Костянтин Ващенко.

В свою чергу, у обласній адміністрації переконують: у їхніх діях немає нічого надзвичайного.

«Мені здається, що адміністрація не просить чогось не можливого, а просто, щоб підприємство надало підтвердження вказаних робіт», – пояснив перший заступник голови Рівненської ОДА Юрій Приварський.

Та, як би там не було, через незаконний видобуток бурштину потребують рекультивації близько 150 тисяч гектарів землі у Рівненській, Волинській та Житомирській областях. І це лише відомі екологам місця.

«Вже знесені цілі лісові масиви і відновити їх дуже важко. Страждають водні ресурси, адже видобувається вода, потім відбувається вторинне забруднення ґрунтових і підземних вод, біорізноманіття зникає. І природні унікальні комплекси знищені назавжди», – наголошує голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Місця незаконного видобутку бурштину шукають працівники Центру аерокосмічних досліджень. Їх фахівці чітко фіксують за світлинами, зробленими супутниками.

«Але, на жаль, це нікому поки що не потрібно. Тому що держава сюди нічого не вкладає. Роботи ми ведемо як ентузіасти», – сумно розповідає заввідділу геоекології Центру аерокосмічних досліджень землі Володимир Філіпович.

Щоб відновити один гектар лісу, знищеного видобутком бурштину, потрібно майже 300 тисяч гривень.

«Ми хочемо перекласти ці кошти не на держбюджет, а на тих, хто видобуває бурштин. В усьому світі платить природокористувач. І ми маємо домогтися, щоб в законах України була прописана жорстка вимога», – каже голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Однак народні депутати далі розмов про необхідність прийняття Закону щодо легалізації видобутку бурштину, не заходять. За жоден законопроект в цілому так і не проголосували. Де брати гроші на рекультивацію понищених земель, ніхто не знає.


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: