Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Україна не залишиться без ядерного палива, якщо Росія опустить «шлагбаум»

Глава ДП НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський розповів кореспонденту 112.ua про роботу АЕС України на паливі американської Westinghouse і можливе скорочення контактів з російською стороною у сфері ядерного палива. 112.ua: Наскільки атомні електростанції в Україні забезпечені паливом?

 
Глава ДП НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський розповів кореспонденту 112.ua про роботу АЕС України на паливі американської Westinghouse і можливе скорочення контактів з російською стороною у сфері ядерного палива

112.ua:
Наскільки атомні електростанції в Україні забезпечені паливом? Скорочуєте ви співпрацю російського ТВЕЛ і чи нарощуєте американського Westinghouse?

Недашковський: Ми співробітництво ні з ким не скорочуємо. У нас є контрактні зобов'язання, довгострокові. У ньому передбачено обсяг поставок, зміни цих обсягів у бік збільшення, зменшення. Деталі контракту конфіденційні, я не можу їх розкривати. Але цей довгостроковий контракт, він передбачений на термін служби наших енергоблоків.

Його не планується розірвати?

Ні, не планується, а з Westinghouse у нас контракт, згідно з яким ми нарощуємо до такого хорошого рівня постачання палива.

Наскільки відомо, паливо Westinghouse підходить не на всі наші реактори?

Ні, все підходить. У них відрізняються конструкції. Також є конструкторські особливості у паливної збірки ТВЕЛ і Westinghouse. Й основним у питанні можливості експлуатації в активній зоні реактора була їхня сумісність. Ми більше 10 років цей проект реалізовували.

Перевірки сумісності?

Так, сумісності. У нас були проблеми на Южно-Українській АЕС в 2012 році, але не в активній зоні. Ці проблеми ми подолали і з 2014 року ми відновили контракт з Westinghouse. Модернізовані збірки цього палива були добре відпрацьовані на 3-му енергоблоці Южно-Української АЕС, і ми завантажуємо нову партію в нього – блок працює в мережі. Ми завантажимо це паливо зараз у 5-й блок на Запорізькій АЕС. Блок готується до пуску.

А чи є стратегічне завдання від уряду, через російську агресію на Сході та анексію Криму, скоротити обсяги співробітництва з російською компанією і наростити з американською?

Якщо ми говоримо про співпрацю з РФ, то є ціла низка товарів, щодо яких введено загальні обмеження. З того боку і з нашого. І завдання уряду, звичайно, як можна менше валюти переводити до РФ, щоб менше фінансувати бойовиків, тероризм. Але є ціла група товарів, яка становить виняток. Ми не можемо атомне паливо миттєво перевести від одного виробника до іншого.

Але такий процес йде чи ні?


Паливо Westinghouse знаходиться в дослідній експлуатації, і процеси розширення такої експлуатації перебувають під жорстким регуляторним контролем з боку Держатомрегулювання України. Я думаю, з точки зору ядерної безпеки, ми не повинні повторити якихось непередбачених ситуацій. Зараз я не можу сказати про якісь далекосяжні плани. Це робота не одного року. Я тільки можу сказати, що у нас дуже істотна частина палива Westinghouse в обсязі поставок. Якщо раптом за якихось форс-мажорних обставин або на тлі політичних рішень Росія опустить "шлагбаум" на постачання палива від ТВЕЛ, Україна без атомного палива не залишиться, тому що у нас є контракт з Westinghouse і ми зможемо компенсувати.

Залагоджено питання вивезення відпрацьованого ядерного палива в Росію?

Проблема вже вирішується, ми вже почали відправляти фінансові платежі на російські комбінати.

Першу партію вже вивезли?


Ще ні, але проблема вирішується.

Розмовляла Олена Голубєва



Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: