Україна не залишиться без ядерного палива, якщо Росія опустить «шлагбаум»

Глава ДП НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський розповів кореспонденту 112.ua про роботу АЕС України на паливі американської Westinghouse і можливе скорочення контактів з російською стороною у сфері ядерного палива. 112.ua: Наскільки атомні електростанції в Україні забезпечені паливом?

Глава ДП НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський розповів кореспонденту 112.ua про роботу АЕС України на паливі американської Westinghouse і можливе скорочення контактів з російською стороною у сфері ядерного палива. 112.ua: Наскільки атомні електростанції в Україні забезпечені паливом?

 
Глава ДП НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський розповів кореспонденту 112.ua про роботу АЕС України на паливі американської Westinghouse і можливе скорочення контактів з російською стороною у сфері ядерного палива

112.ua:
Наскільки атомні електростанції в Україні забезпечені паливом? Скорочуєте ви співпрацю російського ТВЕЛ і чи нарощуєте американського Westinghouse?

Недашковський: Ми співробітництво ні з ким не скорочуємо. У нас є контрактні зобов'язання, довгострокові. У ньому передбачено обсяг поставок, зміни цих обсягів у бік збільшення, зменшення. Деталі контракту конфіденційні, я не можу їх розкривати. Але цей довгостроковий контракт, він передбачений на термін служби наших енергоблоків.

Його не планується розірвати?

Ні, не планується, а з Westinghouse у нас контракт, згідно з яким ми нарощуємо до такого хорошого рівня постачання палива.

Наскільки відомо, паливо Westinghouse підходить не на всі наші реактори?

Ні, все підходить. У них відрізняються конструкції. Також є конструкторські особливості у паливної збірки ТВЕЛ і Westinghouse. Й основним у питанні можливості експлуатації в активній зоні реактора була їхня сумісність. Ми більше 10 років цей проект реалізовували.

Перевірки сумісності?

Так, сумісності. У нас були проблеми на Южно-Українській АЕС в 2012 році, але не в активній зоні. Ці проблеми ми подолали і з 2014 року ми відновили контракт з Westinghouse. Модернізовані збірки цього палива були добре відпрацьовані на 3-му енергоблоці Южно-Української АЕС, і ми завантажуємо нову партію в нього – блок працює в мережі. Ми завантажимо це паливо зараз у 5-й блок на Запорізькій АЕС. Блок готується до пуску.

А чи є стратегічне завдання від уряду, через російську агресію на Сході та анексію Криму, скоротити обсяги співробітництва з російською компанією і наростити з американською?

Якщо ми говоримо про співпрацю з РФ, то є ціла низка товарів, щодо яких введено загальні обмеження. З того боку і з нашого. І завдання уряду, звичайно, як можна менше валюти переводити до РФ, щоб менше фінансувати бойовиків, тероризм. Але є ціла група товарів, яка становить виняток. Ми не можемо атомне паливо миттєво перевести від одного виробника до іншого.

Але такий процес йде чи ні?


Паливо Westinghouse знаходиться в дослідній експлуатації, і процеси розширення такої експлуатації перебувають під жорстким регуляторним контролем з боку Держатомрегулювання України. Я думаю, з точки зору ядерної безпеки, ми не повинні повторити якихось непередбачених ситуацій. Зараз я не можу сказати про якісь далекосяжні плани. Це робота не одного року. Я тільки можу сказати, що у нас дуже істотна частина палива Westinghouse в обсязі поставок. Якщо раптом за якихось форс-мажорних обставин або на тлі політичних рішень Росія опустить "шлагбаум" на постачання палива від ТВЕЛ, Україна без атомного палива не залишиться, тому що у нас є контракт з Westinghouse і ми зможемо компенсувати.

Залагоджено питання вивезення відпрацьованого ядерного палива в Росію?

Проблема вже вирішується, ми вже почали відправляти фінансові платежі на російські комбінати.

Першу партію вже вивезли?


Ще ні, але проблема вирішується.

Розмовляла Олена Голубєва



Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: