Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

На що місцеві "царьки" Київщини витратять "золотий мільярд"

Очільники міст, сіл і селищ мають величезні кошти, які підуть на передвиборчку кампанію Днями президент Петро Порошенко закликав представників місцевої влади дістати багатомільйонні "кубушки" та вкласти ці гроші у розвиток інфраструктури. Чи послухаються місцеві "царьки" голову держави?..

 
Очільники міст, сіл і селищ мають величезні кошти, які підуть на передвиборчку кампанію

Днями президент Петро Порошенко закликав представників місцевої влади дістати багатомільйонні "кубушки" та вкласти ці гроші у розвиток інфраструктури. Чи послухаються місцеві "царьки" голову держави?..


У п’ятницю, з нагоди 25-річчя асоціації міст України, Петро Порошенко закликав місцевих керівників вкладати кошти у розвиток своїх вотчин, а не накопичувати їх на випадок виборів. "Кошти, які накопичуються місцевими керівниками на депозитах у комерційних банках, – на мою думку, ознака неефективного керування містом, бо громада чекає шкіл, доріг, а не депозитів… Дехто хоче накопичити ці гроші, щоб просто цинічно і тупо, як кажуть, купляти голоси. Вибори, друзі, ще дуже не скоро. Наголошую, не скоро… Виборчий сезон розпочнеться в 2019 році, як і по законодавству", – сказав Петро Порошенко.

Тим самим, президент дав кілька сигналів місцевим можновладцям. По-перше, схоже, що розмови про можливі позачергові парламентські вибори в Україні залишаються лише розмовами. По-друге, вже зараз стартує президентська кампанія, розрахована на те, щоб люди на місцях все ж таки нарешті мали змогу побачити позитивні зрушення. Бо поки, як свідчать результати соцопитувань, народ бачить лише балачки. Подібна заява свідчить, що Порошенку дуже важливо показати результат вже зараз – до 2019 року, коли мають пройти чергові президентські вибори.

Утім, варто зазначити, що Київщина у цій історії займає відособлене місце. Справа в тому, що на відміну від більшості інших регіонів країни тут досі не відбулися вибори до об’єднаних територіальних громад (виключення – Пісківська і Калитянська ОТГ). Але розмови про вибори до ОТГ все ж таки висять у повітрі. З огляду на це, у чиновників на місцях - подвійний резон витратити чималі кошти, які вони сховали на рахунках банків на "чорний день".

За даними "Моєї Київщини", йдеться про сотні мільйонів гривень "тимчасово вільних коштів бюджету", які лежать мертвим грузом на рахунках в банках. Точно сказати скільки грошей замість розбудови інфраструктури сховали міські та селищні голови наразі складно. "Рекордсменами" з переховування бюджетних грошей на Київщині є Бориспіль і Бровари, які, за даними ЗМІ, тримають на депозитах 170 і 120 мільйонів гривень відповідно. Біла Церква розміщує 50 млн. грн. на депозитних рахунках, Гнідинська сільська рада - 3,6 млн. грн. коштів громади, Дударківська сільська рада поклала на депозит 6 млн. грн., а місто Українка – 81 млн. грн.
Це лише кілька прикладів. Насправді, практично усі населені пункти тримають на депозитних рахунках якусь суму задля заробітку "шалених" відстоків. Це ті кошти, які мали б піти на розбиті часом і фурами дороги, школи, дитячі садки, лікарні, тощо. Крім того, така практика депозитів має в собі і негативні сторони. Можна назвати невдалий досвід сіл Щасливе і Велика Олександрівка Бориспільського району, які використовують практику депозитів тривалий час. Проте, під час останньої фінансової кризи 2014 року, коли в Україні масово лопались банки, бюджетні кошти цих сіл, перебували якраз в одній з таких фінустанов. Як наслідок – ні грошей, ні відсотків.

Фактично на балансі у сіл, селищ та міст, за деякими підрахунками, лежить близько мільярда гривень, про які місцеві жителі вже встигли й забути. Завдання місцевих "бонзів" полягає лише в тому, щоб правильно "розпиляти" відсотки з депозитів. Зараз же напередодні виборів до ОТГ вони "героїчно" знімуть ці гроші. Але на інфраструктуру вони, скоріш за все, не підуть. Можна очікувати, що "золотий мільярд" піде на передвиборчі кампанії, підкуп виборців, концерти і різні "каруселі".

Микола Тицький, "Моя Київщина"

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: