Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Ще раз про протирадіаційні укриття (ПРУ)

366977719_4286214198271225_4041270904124840837_n.jpg

В нашому місті вони є, але на 100% такими вважатись не можуть. Чому?

В нашому місті вони є, але на 100% такими вважатись не можуть. Чому?

В першу чергу тому, що відсутня вентиляція, двигунів десятки років вже не має, вся система вентиляції теж не працює. Крім цього доволі часто не має ні унітазів, ні нормального освітлення, ні душових, ні умивальників. А ще приміщення під ПРУ зайняті кладовими чи магазинами, і доступ до них дуже обмежений.

Так що є зараз на місці ПРУ?

Відповідь проста, це найпростіші укриття.

Для прикладу, коли ми прийшли як УК на Бакинський 5 два роки тому, в підвалі було відсутнє освітлення, воно повністю відрізане було. Були відсутні унітази, умивальники, було неможливо пересуватись в підвалі через звалку різного непотребу, всі кімнати були зайняті, був замурований прохід, бігали криси по підвалу, відверто знаходитись там було тяжко ...

Що ми зробили за цей час:

- відновили повністю освітлення в підвалі, встанови 16 економних світильників.

- прибрали що змогли, напевне більше 30 мішків сміття вивезли самостійно, а ще люди багато чого повивозили самі.

- відновили два умивальники та два унітази, при чому ще й прочистили за допомогою машини труби, які не функціонували. Тут дякуємо місту, що дали унітази, ми також їх маємо додаткові, разом з умивальниками, думаю ще десь знадобляться.

- пофарбували дві кімнати, все, і стіни, і стелю, і підлогу. При чому з однієї кімнати вивезли всі речі. Відновили та відремонтували також каналізацію.

- набрали 44 п'яти літрових бутилок з водою, тепер хоча б технічна вода у нас завжди є. Кулери для води нам би не завадили ...

- збили з піддонів найпростіші лавки, чи навіть лежаки, зробили стіл та ще багато яких непомітних речей, наприклад як мийка старого "ковра" )

Так, це все, що ми могли зробити разом з мешканцями за цей період, величезна їм подяка за допомогу, як завжди головним тут був Анатолий Волокитин , дуже багато чого він зробив своїми руками, взагалі без людей не було б ні фарбування, ні ремонту.

Що потрібно нам, щоб ми разом з мешканцями відчували, що це не тільки найпростіше укриття, а що це дійсно ПРУ?

Нам потрібно, щоб була відновлена вентиляція, це в першу чергу. Все що могли, мешканці вже зробили самостійно, а на більше потрібна допомога від міста та від влади.

Буде? Не факт. Чекаємо рішень суду по ПРУ, поки ситуація не зрозуміла. Стан цих приміщень постійно фіксується актами, раз у рік разом з ДСНС, і ці акти я пам'ятаю ще були з 2017 року, напевне були і до цього.

Чи щось робиться в інших ПРУ? Напевно так, щось мешканці самостійно відновлюють, але це поки не системна робота, до такого стану приміщення були доведені системно, а відновити система їх поки не може ...

P.S. Також ПРУ у нас є ще в двох інших будинках, там теж були невеликі роботи в них, більше по прибиранню та відновленню стану умивальників та унітазів.

Юрій ЮРЧЕНКО, депутат Славутицької міської ради

ПП "УПРАВЛЯЮЧА КОМПАНІЯ "ПРЕСТИЖ СЛАВУТИЧ"