Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

У Славутичі створено Раду безбар’єрності

aQ7CAzfTKZbL1AhsAXYMXJhVWdjTmU-meta0YHRgtCw0YLRgtGWLCDQutC+0L_QuNGPLCDQutC+0L_QuNGPICgyNSkucG5n-.webp

На своїй сторінці у Facebook Тетяна Ломакіна, Радниця - уповноважена Президента України з безбар'єрності, оголосила про створення нового важливого інструменту у Славутичі. Цей інструмент призначений для забезпечення більшого комфорту містян у їхній громаді, полегшення у роботі та навчанні, а також для зустрічі та підтримки захисників і захисниць, які повертаються з фронту.

Тетяна Ломакіна написала:

Славутич продовжує поступово втілювати безбар’єрні рішення, шукаючи інструменти та можливості, які дозволять його містянам почуватися комфортно у своїй громаді, працювати та вчитися, зустрічати захисників та захисниць, які повертаються з фронту і можуть потребувати підтримки місцевої влади та громадян. 

Один з таких інструментів – це Рада безбар’єрності Славутицької міської територіальної громади. Минулого тижня рішенням виконавчого комітету було затверджене положення про створення цього консультативно-дорадчого органу та обраний його склад. Посилання на відповідні документи залишу в коментарях. 

Чому Рада безбар’єрності це саме інструмент? Бо вона пропонує механізм роботи, який допоможе громаді відстежувати прогрес у втіленні безбар’єрних рішень. На практиці це виглядає наступним чином. 

В громаді затверджена цільова Програма «Славутич — безбар’єрне місто», яка має перелік завдань та заходів, мета яких забезпечення безбар’єрності міського середовища. Рада безбар’єрності має збиратися на регулярній основі і відстежувати виконання вимірюваних та зрозумілих людям індикаторів. Наприклад, цього місяці зробили 5 занижень бордюрів, наступного 6, в цьому кварталі замінили світлофори на світлодіодні зі звуковим сигналом на одній вулиці, в наступному на іншій.

Рада безбар’єрності слідкуватиме, як громада рухається з умовної точки «А» до безбар’єрності. Можливо першочерговий план треба переглядати? Чому не виходить зробити заплановане? Де ми маємо підсилити команду, щоб рухатися швидше? Задач і питань багато.

Але Славутич розуміє, що йому потрібно конкурувати з європейськими громадами за повернення додому тих українців, які знайшли тимчасовий прихисток за кордоном; пропонувати можливості для розвитку внутрішньо переміщеним українцям та українкам, які обирають, де їм будувати своє майбутнє; запропонувати гідні умови праці захисникам і захисницям, які повертаються з фронту, в тому числі  з порушеннями здоров’я. 

Разом зі Славутичем створення Ради безбар’єрності вже пілотує Тернопіль, на черзі інші міста та містечка України, які прагнуть стати привабливішими для нових мешканців та зручнішими для всіх без винятку. 

 Раду безбар’єрності створено в межах ініціативи «Безбар’єрність — спільними зусиллями», яка реалізується у співпраці з Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України та проєктом «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe Project) за підтримки проєкту UNDP Ukraine / ПРООН в Україні«Підтримка громадянського суспільства та молоді» та фінансування Міністерства закордонних справ Данії.