Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

«Вважаю, що громадяни, які перебували в полоні рашистів, мають право обирати: служити чи ні» - Ольга Василевська-Смаглюк

9RV6V05FKWf9hmHeYGcBg95gdhxFyI-metaNDM0MzAxODkzXzkwNDEyNDY0MTcyNDExOF84NDkwODQ3Mjg3MDUwMDM5MjEzX24uanBn-.webp

Ольга Василевська-Смаглюк, народна депутатка України та заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, у своєму повідомленні на сторінці у Facebook висловила свою думку щодо громадян, які перебували в полоні російських окупантів.

"Вважаю, що громадяни, які перебували в полоні російських окупантів, мають право обирати: служити чи ні", - заявила нардепка

Також вона повідомила про засідання Верховної Ради, під час якого буде розглянуто законопроект про мобілізацію 10449, у якому міститься її правка 1856. Ця правка передбачає, що особи, які повернулися з російського полону, не підлягатимуть призову на військову службу під час мобілізації. Проте комітет не підтримав цю правку, і вона планує поставити її на підтвердження в залі.

Читайте погляд Ольги Василевської-Смаглюк. Орфографія та пунктуація автора збережені: 

Вважаю, що громадяни, які перебували в полоні рашистів, мають право обирати: служити чи ні.

Наступного засідання Верховної Ради буде розглянуто законопроект про мобілізацію 10449. Він містить мою правку 1856 про те, що ті, хто повернувся з російського полону не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Комітетом ця моя правка не підтримана. Я буду ставити її на підтвердження в залі.
Наразі в редакції, що запропонована профільним комітетом, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації тільки військовозобов’язані, які проходили військову службу та були звільнені зі служби у запас у зв’язку із звільненням з полону.

Звільнення військових, які повернулися з полону, від призову, однак призов військовозобов’язаних з числа цивільних осіб, які повернулися з незаконного утримання, як на мене, виглядає як неоднакове з боку держави ставлення до тих, хто пережив один і той же жах - поневолення росіянами.

У доповіді Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини зазначено, що 91 відсоток цивільних осіб, які зазнали насильницького зникнення та свавільного затримання з боку російської федерації (93 відсотки чоловіків, 79 відсотків жінок і 100 відсотків хлопчиків), повідомили про діяння, що становлять катування та жорстоке поводження під час позбавлення волі. Залучення таких осіб до ведення бойових дій з надзвичайно великою долею імовірності сприятиме їх психологічній ретравматизації та поглибить без того вкрай важкий психологічний стан.

Будь ласка, поширте цей допис серед депутатів свого округу із закликом підтримати правку, коли я ставитиму її на підтвердження в залі. Цивільні, які повернулися з полону, потребують підтримки і психологічної допомоги, нелюдяно змушувати їх знову зіштовхнутися з їх катами, якщо вони самі цього не прагнуть. Давайте залишатися людьми.