Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Мільярд гривень на рік! Незаконна вирубка лісу в Чорнобильській зоні набирає жахливих масштабів

На своїй сторінці у Facebook Ольга Василевська-Смаглюк, депутат Округу 96, звертає увагу на серйозну проблему: незаконну вирубку лісу в Чорнобильській зоні, яка набирає жахливих масштабів.

У своєму пості вона нагадує про випадок, коли під Новий рік у Чорнобильському заповіднику було зрубано 185 столітніх дубів і намагались їх продати на столичну пилораму.

Ольга Василевська-Смаглюк повідомила про цей злочин особисто заступницю Генпрокурора, що призвело до виявлення і підозр у причетності директора "Північної пущі", працівника обласної поліції та трьох підприємців.

Орфографія і пунктуація авторки збережені:

Нагадаю, під Новий рік у Чорнобильському заповіднику був скоєний зухвалий злочин. Робітники ДСП «Північна пуща» зрубали там 185 столітніх дубів, які пізніше намагались продати на столичну пилораму. Дізнавшись про це, я негайно повідомила про злочин особисто заступницю Генпрокурора. В результаті, за оборудку підозри отримали нещодавно призначений на посаду директор «Північної пущі», працівник обласної поліції та троє підприємців. Загальна сума збитків державі близько 60 мільйонів гривень. Судячи з переліку підозрюваних, група могла діяти у змові, і тут не обійшлось би без керівництва Держагентства з управління зоною відчуження, правоохоронців та бізнесменів.

Міністр екології зрозумів, що пахне смаженим, і дав вказівку створити рейдові групи з представників Держекоінспекції, Держагентства лісового господарства та лісівників ДП «Ліси України». Включили туди і мене. Здавалось би, на час слідства і дії комісії, схема мала би зупинитись. Але ні.

За місяць з березня по квітень група провела 18 рейдів. Моніторинг ускладнювався тим, що територія Чорнобильської зони — режимний обʼєкт, і просто так туди не потрапити. Окрім цього, — це прикордонна територія, і вона повністю замінована, представники Вишгородської поліції вилучали інспекторів засоби візуального спостереження з висоти, не надавались картографічні матеріали «Північної пущі», а подекуди правоохоронці взагалі відмовлялись їхати і фіксувати збитки. Явно їм не подобалось, що в Зоні проводяться інспекційні перевірки зрубаних насаджень.

Тим не менш, за 18 рейдів було виявлено 12 незаконних рубок на територіях населених пунктів Чорнобиль, Корогод, Замостя (збитки у понад 23 млн грн), Лубянка (збитки в 12,2 млн грн), Медвин (14,4 млн грн) і так далі. Є ділянки, де масштаби рубок перевищують 1 гектар, але обрахувати збитки не вдалось, адже та територія може бути замінована. Загалом, орієнтовні збитки тільки з тих ділянок, які вдалось зафіксувати, сягають 70 мільйонів гривень. Орієнтовна маса зрубаних дубів, сосен, вільх, акацій перевищує 700 куб.м., або 17 залізничних вагонів!

Звісно, керівництво ДАЗВ киває на військових, мовляв, це вони різали, пиляли, вивозили і продавали. Але це брехня! Всі дерева зрізані професійно, про що свідчить висота пня, підпил та основний різ. І підозри, які вже вручені за злочин, скоєний під Новий рік, свідчать: військові тут ні до чого. Прикметно, що міністр захисту довкілля Руслан Стрілець незадовго до вручення цих підозр намагався винести на розгляд уряду питання термінового призначення на посаду голови ДАЗВ свого колегу по минулій роботі Андрія Тимчука. Але після того, як оборудки виявили, призупинив свою активність. Зате Тимчук, який родом з Харкова, активно розставляє своїх земляків по всіх підприємствах ДАЗВа, в тому числі на Заповідник, Радон, Північну Пущу, ЦППРВ та навіть на ЧАЕС. Підозрюваний керівник «Північної пущі» теж його ставленик!

Інакше, чому ж всі мовчать? Чому не було термінової наради по нововиявленим обставинам злочину? Де звільнення і кримінальні справи? Де публічний звіт комісії? Мені видалось дивним, що керівництво ДАЗВ, яких призначено державою берегти ліс та створювати прозорі умови роботи, мовчать про виявлені факти незаконних рубок.

Упевнена, платники податків та правоохоронці мають знати про них, а слідство - виявити всіх вигодонабувачів. Адже, якщо було виявлено збитків за місяць на 70 мільйонів, то за рік вони тільки з чорного ринку деревини можуть напиляти більше 1 мільярда гривень!

Звертаюсь в Офіс генерального прокурора з заявою про злочин!

А ви, шановні підписники, придивіться до свого стола вдома й на меблі в дитячій кімнаті, чи, бува, вони не зроблені зі зрубаного незаконно чорнобильського дерева?

Фото: Facebook: Ольга Василевська-Смаглюк - Округ 96