Завантаження ...
Новобудови Києва

Славутич: Рух до Безбар'єрності - крок за кроком

hVQAwZ5hltW9mx5OMOs1QyJTCiJ0uK-metaNDQyMzkzMzgwXzQ3ODk4NjkyNzgxNzE0NV81NjU0NzY3MDQ0MDIwMjg4NTEzX24uanBn-.webp

Тетяна Ломакіна, на своїй сторінці у Facebook розповіла про офіційний візит першої леді Олени Зеленської до Славутича, під час якого обговорювалися досвід нашого міста як лабораторії безбар'єрних рішень.

Вона підкреслила важливість цього досвіду для інших міст і селищ. Разом з командою Big City Lab, що підтримує Славутич у досягненні безбар'єрності, розпочали реалізацію кроків.

Тетяна Ломакіна про Славутич:

Під час офіційного візиту першої леді Олена Зеленська до Славутича, ми мали можливість поговорити про досвід міста, як лабораторії безбар’єрних рішень.
Чим цей досвід може бути корисним іншим містам та селищам? Які кроки необхідні, щоб поступово зробити міський простір доступнішим та зручнішим?

Славутич одним з перших підписало Меморандум про розвиток безбар’єрної архітектури у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без барʼєрів» у 2020 році та разом з командою урбан-бюро Big City Lab, яка підтримує Славутич на шляху до безбар’єрності, розпочав з наступних кроків.

Крок 1. Аналіз населення громади.

Перш ніж втілювати безбар’єрні ініціативи, в Славутичі опитали населення, щоб зрозуміти, скільки в місті є маломобільних груп, де вони мешкають, чого їм вистачає, а чого ні, де їм зручно, а де ні, як вони себе почувають та який в них є запит.

Крок 2. Розробка стратегії.

Зрозумівши запити та потреби містян, у 2021 році в Славутичі розробили стратегію міста, де безбар’єрність є окремим розділом.
Часто безбар’єрність відчувається як ремонт, який неможливо закінчити. В громаді може бути сотні кілометрів покриття доріг та тротуарів, тисячі будівель і з кожною потрібно працювати. Але маючи стратегію, можливо «їсти цей пиріг» маленькими шматочками, тримаючи фокус на маленьких, проте системних діях. Тішить, що сьогодні багато громад починають розробляти окремі місцеві стратегії безбар’єрності, бо це орієнтир, який допомагає зрозуміти свій шлях.

Крок 3. Призначення штатного радника міського голови з питань безбарʼєрності.

У 2021 році Славутич став першим українським містом із такою посадою у структурі виконавчого комітету міської ради. Такий крок дозволяє зрозуміти до кого приходити з запитанням, в кого має накопичуватися експертиза, хто може вибудувати системне бачення безбар’єрних змін в громаді.

Крок 4. Аудит доступності міста.

Славутич компактне місто, тому команда пройшлася по всіх тротуарах та громадських об’єктах, а мешканці зробили аудит своїх будинків, який ліг в основу онлайн мапи безбар’єрності. Мапа надзвичайно зручний інструмент. По-перше, це візуалізація для місцевої влади, бо коли маршрут стає безбар’єрним, він з червоного кольору перетворюється на зелений. І ця наочність мотивує вкладатися в результат.

По-друге, як гості міста, так і місцеві мешканці, які, наприклад, їдуть в незнайомий до себе район, натиснувши на кожен об’єкт на карті, можуть побачити стан безбар’єрності кожного приміщення й одразу зрозуміти, зможуть вони ним скористатися чи ні.

Але що робити великим містам? Досвід Славутича - почати з аудиту типових об’єктів. Наприклад, почати з зупинок транспорту, які швидше за все мають однакові проблеми по всьому місту. Теж саме з громадськими об’єктами: школами, ЦНАПами, лікарнями. А прокладати безбар’єрні маршрути можна, починаючи з найпопулярнішого пішохідного маршруту, наприклад, дороги з залізничного вокзалу до центру, або дороги, що з’єднує важливі соціальні об’єкти тощо.

Хочу зазначити, що все це дуже важливі кроки й з цього можуть починати всі громади. Але треба пам’ятати, що рух до безбар’єрності це комплексний і довготривалий процес, тому він потребує системності. Славутич, разом з Рівним, Полтавою та Тернополем, став пілотним містом, яке створило Раду безбар’єрності територіальної громади. Це консультативно-дорадчий орган, який опирається на місцеву стратегію, що дозволяє відстежувати рух до безбар’єрності на основі конкретних індикаторів: в цьому кварталі пониження тротуарів на одній вулиці, в наступному – світлофори з голосовим сповіщенням на іншій тощо.

На прикладі Славутича, який вже пройшов деякі етапи, можна зрозуміти, з яких кроків варто починати, щоб побачити та зрозуміти потреби інших, накреслити шлях і системно прибирати бар’єри у всіх сферах.

Раду безбар’єрності в Славутичі створено в межах ініціативи «Безбар’єрність — спільними зусиллями», яка реалізується у співпраці з Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України та проєктом «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe Project) за підтримки проєкту UNDP в Україні «Підтримка громадянського суспільства та молоді» та фінансування Міністерства закордонних справ Данії.

Embassy of Denmark in Ukraine
Славутицька міська рада
#UNDP
#Безбарєрність_спільними_зусиллями

Фото: Facebook: Тетяна Ломакіна