Завантаження ...
Новобудови Києва

Тема сміття в Україні актуальна і під час війни також!

7wbMrCJsuOgsxUeIBT8KlVZJyAPypp-metaNDU1NjMyODIxXzEwMjIyNDk3MTUxMDkxNzc5XzUwNzA0MTQ2NzY5NDMwOTEzOThfbi5qcGc=-.webp

Марія Бубнова, генеральний директор ТОВ «Нова Кухня», звертає увагу на важливу проблему, яка залишається актуальною навіть під час війни – проблема сміття, зокрема, текстильних відходів.

Вона наголошує, що щорічно у світі викидається близько 7 мільйонів тонн одягу, з яких лише 12% переробляється та повторно використовується. Водночас у зв'язку з війною, українці з тимчасово окупованих та знищених територій втратили практично все, включаючи одяг і постільну білизну.

У Європі, де активно збирають гуманітарну допомогу для постраждалих від війни, Марія наводить приклад з Нейвердалу, Нідерланди. Там жителі щодня до 9-ї ранку виставляють біля будинків спеціальні пакети з одягом для гуманітарних потреб. Ці речі централізовано збирають, сортують та передають на благодійність. Для невеликого містечка це зручно, адже біженці можуть отримати необхідний одяг у спеціальному безкоштовному магазині раз на тиждень.

На своїй сторінці у Facebook, вона піднімає питання: чи можливо запровадити таку ініціативу у Славутичі? 

"Ось факт, який дивує:
Щорічно у світі викидається 7000000 тонн одягу, з яких тільки 12% переробляється і повторно використовується.
В той же час з війною українці (з тимчасово окупованих та знищених територій) втратили практично все і одяг, і постільну білизну, і все що пов’язано з текстилем. Одночасно з тим в країнах Європи збирають гуманітарну допомогу і надають її безкоштовно постраждалим людям.
Ось приклад з Нейвердалу (Нідерланди), де я бачила як відбувається історія зі збором одягу для гуманітарних потреб.
До 9-ї ранку люди виставляють біля будинків спеціальні білі пакети з речами. Потім їх централізовано забирають, сортують та передають на благодійність (на скільки я це зрозуміла із зображення на пакеті). Для маленького містечка – це зручно. Адже у місті є біженці, які можуть обрати собі одяг у безкоштовному магазині раз на тиждень за спеціальними картками.
Чи можемо ми запровадити таку ініціативу в Славутичі? Чи потрібно це нам?
От наприклад у мене лежать речі, з яких Артем вже виріс і чомусь в мене невистачає часу їх кудись нести, а викинути рука не підіймається.
Далі наводжу інформацію для роздумів на тему «поводження з відходами» #Славутич_громадська_асамблея #Slavutych_citizens_assemblies #Citizens_assemblies_UA
В Україні питання переробки відходів текстилю та інших тканин стоїть досить гостро. У нашій країні дуже погано розвинена культура здавати в переробку старий непотрібний одяг. Крім того, досі мало пунктів прийому одягу та інших відходів з тканини. У кращому випадку одяг, що відслужив свій термін, використовують як ганчір’я, в гіршому випадку – викидають разом зі сміттям, яке просто відвозять на полігони для зберігання побутових відходів.
Наразі в Україні немає жодного заводу, який переробляв би текстильні відходи, і єдиним доступним варіантом є спалювання. В Україні ситуація з текстильними відходами невідома, оскільки офіційної статистики ми не маємо."

На жаль, в Україні досі не існує жодного заводу, що займався б переробкою текстильних відходів. Єдиним доступним варіантом є спалювання. Проблема текстильних відходів залишається не вирішеною, і це виклик для кожного з нас. Марія закликає замислитися над цим питанням та шукати рішення на місцевому рівні.