Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Кандидат від Об’єднання «Самопоміч» Валентина Дарнопих іде в обласні депутати

Пані Валентина Дарнопих є кандидатом у депутати Київської обласної ради від партії «Об’єднання «Самопоміч». Ми зустрілися з нею і поставили кілька запитань щодо її програми та бачення майбутнього Київщини.

 

Пані Валентина Дарнопих є кандидатом у депутати Київської обласної ради від партії «Об’єднання «Самопоміч». Ми зустрілися з нею і поставили кілька запитань щодо її програми та бачення майбутнього Київщини.

Кор. Пані Валентино, ви балотуєтесь до Київської обласної ради. Вашими, так би мовити, конкурентами, є досить відомі люди, такі, як наш колишній мер, представники ЧАЕС. Чому ви впевнені, що славутичани оберуть саме вас?

В.Д. По-перше, я щиро дякую за довіру тим славутичанам, які підтримали мене у висуванні, Об’єднанню «Самопоміч», де оцінили мою роботу як громадського діяча, моїм колегам та партнерам по Громадській ініціативі «Самопоміч-Славутич», які вже майже 9 місяців активно працюють у нашому місті.

По-друге, чому саме зараз і чому Київська обласна рада. Я хочу запитати читачів: хто пам’ятає наших представників у Київській обласній раді попередніх скликань? Яка користь була Славутичу від того представництва? Що взагалі таке обласна рада, які вона має повноваження, ресурси, що отримує від обласної ради конкретне місто? Чи не здається вам, що наші відомі кандидати сприймають депутатство у Київській обласній раді як почесне місце для пенсіонерів?

Система влади в Україні створила таку ситуацію, що обласна рада юридично є розпорядником коштів від податкових надходжень. Усі кошти, що надходять до обласного бюджету розподіляються рішеннями сесій обласної ради. Фактично ж, цими коштами розпоряджається керівник обласної адміністрації. Так званий «губернатор». Як він скаже, так і буде. А депутати обласних рад – такі собі статисти, які голосують за вказівкою обласної адміністрації (зазвичай). Позиція обласної ради повністю залежить від людей, які в ній зібралися. Якщо це група почесних пенсіонерів, або представники органів державної влади на місцях, скажіть, чи зможуть вони виступати проти губернаторів? Якщо кожен з них прийшов відстоювати власні інтереси, скажіть, чи будуть вони піклуватися про Київщину?

Від «Самопомочі» на вибори іде команда людей, що представлена професійними юристами, економістами, підприємцями, керівниками відомих підприємств та організацій Київщини. Команда «Самопомочі» розуміє проблеми Київської області – столичної області. Як відомо, наша область завдяки Києву має свої плюси, але багато має і проблем. Це – відтік професіональних, підприємницьких, інвестиційних ресурсів з районів та міст області до Києва. Виходить, що ресурси використовуються місцеві, а податки та бонуси отримує столиця. Потім, Київщина – це найбільша в Україні територія, що постраждала від Чорнобильської катастрофи, тут проживає найбільша кількість постраждалих та ліквідаторів. Саме на Київщині є таки особливі території, як 30 км зона відчуження, наше місто Славутич – і за історією народження, і за географічним розташуванням.

Далі стоїть питання бюджету. Доходна частина обласного бюджету – більше 4 млрд грн. (майже 200 млн. дол.). Чи знають славутичани, скільки коштів надходило щорічно від Славутича до Київської області? Як мінімум 25% від податків фізичних осіб. Чи мали ми хоч один звіт, публічне обговорення, або можливість вплинути на розподіл цих коштів? Ні. Команда «Самопомочі» планує це змінити. Всі дії обласної ради з розподілу коштів мають бути прозорими, публічними. Це – наші з вами податки, які ми перераховуємо відповідно до законодавства. Але чомусь влада області не вважає за потрібне звітувати перед нами про їх використання.

На вибори я іду не сама, я іду з найкращими людьми Київської області (адже всім відомо, як принципово ставиться партія «Об’єднання «Самопоміч» до своїх членів), і я впевнена, що майбутня фракція «Самопомочі» не залишиться невідомою для своїх виборців, пасивною, як це було із провладними кандидатами попередніх скликань. У нас є програма розвитку Київщини, яка орієнтована на місцеві громади як рушійну силу змін.

Кор. Наскільки ми зрозуміли, ваша сила – це командність роботи «Самопомочі» та намагання зробити, в тому числі в умовах децентралізації, діяльність обласних рад прозорими та публічними.

В.Д. Не тільки. Одна лише прозорість дій не дасть позитивного результату, якщо самі дії будуть непрофесійними. Якщо зміни до Конституції вступлять у силу, то на обласних рівнях будуть створені виконавчі комітети замість обласних адміністрацій. Це означає, що буде створено гілку виконавчої влади, яка матиме повноваження і ресурси де-юре і де-факто. До того ж буде створено службу префектів. Це призведе до значних змін у розподілі повноважень та ресурсів. А ми з вами знаємо, хто зараз намагається дорватися до участі у розподілах бюджетних коштів. Якщо зміни до Конституції будуть реалізовані, ми маємо бути впевненими, що Київська область отримає професійну і результативну команду, яка зможе працювати на розвиток регіону, а не на власну кишеню. На сьогодні я бачу тільки одну таку команду – це партія «Об’єднання «Самопоміч».

Кор. І все ж таки, обійти на виборах В.П.Удовиченко вам буде важко…

В.Д. А я і не маю його обходити, щоб перемогти.
Зараз поясню. Новий Закон про місцеві вибори вносить зміни у виборчий процес. Згідно результатів голосування виборців по всій області до Київської обласної ради пройдуть тільки ті партії, які набрали більше, ніж 5% голосів. Кількість місць в обласній раді буде пропорційною кількості голосів. Якщо в Київський обласній раді, згідно нового Закону, буде 80 депутатів, то 5% – це 4 депутати від конкретної партії. Наприклад, якщо Самопоміч набирає 15% голосів виборців, то це - 12 депутатів. Питання в тому, хто саме із списку Самопомочі буде депутатом, якщо в нашій команді балотується 30 кандидатів. Перший номер списку проходить автоматично, а інші 11 - згідно кількості голосів, які вони набрали в своєму місті (окрузі). Таким чином, якщо у місті Славутич буде дві партії, які по області подолають 5% бар’єр, це зовсім не означає, що кандидати зі списків цих партій від Славутича стають депутатами. Кандидати мають отримати таку кількість голосів, яка також стане рейтинговою усередині списку самої партії. Більше того, якщо переможцем по кількості голосів в місті буде представник партії, яка не набере 5% по всій області, то в обласну раду потрапляє представник іншої партії, який був другим. Як бачите, ця система робить голос кожного виборця вкрай важливим. Бо, якщо Славутич проігнорує вибори, тоді до Київської обласної ради пройдуть представники партій з інших округів області - ті, що наберуть більше голосів всередині партійного списку. Якщо славутичани будуть пасивними, то жоден кандидат від нашого міста не опиниться в обласній раді, навіть якщо він стане переможцем по Славутичу. І тоді наші з вами інтереси буде «захищати», скажімо, Іванків. А уявіть, що тому, наприклад, Іванкову до інтересів нашого міста?

Славутич має голосувати обізнано! І тоді захищати інтереси нашої громади зможе більша кількість людей. Для цього кожен із нас має прийти на вибори і проголосувати свідомо!

Кор. Дякуємо за розмову, пані Валентино. Бажаємо вам успіхів та перемоги!


Наталья Ланская
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: