Про нормальні реакції на ненормальні події

Протягом останніх ста діб кожен з нас зазнав шокуючий рівень стресу і реагував на нього по-різному. Але кожна з цих реакцій є правильною та нормальною.

Протягом останніх ста діб кожен з нас зазнав шокуючий рівень стресу і реагував на нього по-різному. Але кожна з цих реакцій є правильною та нормальною.

Ми хочемо розказати вам про те, якими взагалі бувають прояви гострого стресу для того, щоб не лякались самих себе.

Отже, зараз цілком нормальними є

Провали в пам’яті та «тупняк».

Ви почали забувати, навіщо прийшли на кухню; не можете закінчити речення, бо загубили думку; плутаєтеся у місті, залишаєте вдома важливі речі. Все ок, у вас не хвороба Альцгеймера, це погіршення когнітивних здібностей внаслідок стресу.

Відчуття втрати сенсу у побутових справах.

Це відчуття тісно пов’язане зі страхом смерті: «Навіщо їсти, чистити зуби, працювати, якщо завтра кінець світу». До цього також додається відчуття «бездомності» та емоційної самотності.

Неможливість закінчити справу, розпочату до війни.

Дочитати книгу, нарешті послухати новий альбом улюбленого виконавця, який так чекали, закінчити роботу над проектом або навіть працювати над романтичними стосунками.

Гострі негативні почуття.

Ненависть, агресія – вони можуть накривати з головою, обдавати, немов окропом. По силі ці відчуття зовсім не схожі на те, що було раніше, бо після них з’являється відчуття виснаженості, ніби пропустили через м’ясорубку.

Роздратованість через дрібниці.

Від цього можуть потерпати навіть члени родини, які залишили брудний посуд або не вимкнули звук на телефоні. При цьому, коли хвиля спадає, стає соромно за свою реакцію.

Проблеми зі сном та їжею.

Безсоння або навпаки така втрата сил, що ви спите постійно. З апетитом такі самі крайнощі: неможливість їсти через нудоту, «шматок в горло не лізе» або компульсивне переїдання.

Якщо ви відчуваєте погіршення стану або розумієте, що не впораєтесь самотужки – звертайтеся до Соціально-психологічного центру м. Славутич. Наші фахівці мають відповідний досвід та готові надавати необхідну підтримку.

Бережіть себе.

За матеріалами Інтернет-ресурсів

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: