Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

14 серпня у православній церкві відзначають велике свято - Медовий Спас

14 серпня у православній церкві відзначають велике свято - Медовий Спас фото

14 серпня православні віряни відзначають велике свято - Медовий Спас, Винесення чесних древ животворчого Хреста Господнього і вшановують сім мучеників Маккавеїв, матір їхню Соломонію і вчителя Єлеазара. У народному календарі - свято Маковея. Про традиції цього дня, його прикмети та що заборонено робити - у матеріалі.

14 серпня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Традиційно в серпні православні відзначають Спаси, Медовий Спас - перший із них. Його традиції беруть свій початок багато століть тому, одна з них - освячення меду в церкві. 

Раніше ми розповідали, як відзначають Медовий Спас  скільки меду потрібно з'їсти цього дня.

Історія свята Походження (винесення) чесних древ животворчого Хреста Господнього починається у VIII-IX століттях у Візантії. У ті часи в Константинополі вирувала хвороба, яка забирала життя багатьох жителів. Тому священики взяли залишки Хреста, на якому був розп'ятий Ісус, і обійшли з ними все місто, а потім освятили водойми. Сталося диво: після купання в освяченій воді люди почали одужувати. Відтоді щорічно цього дня стали містом носити частину Хреста Господнього, а потім заносити його до собору святої Софії, де будь-хто охочий міг поклонитися йому. Довгий час його відзначали тільки в Константинополі, але згодом стали святкувати в усьому православному світі. 

Звідси у день Медового Спаса і пішла традиція освячувати воду в храмах, а також колодязі і річки, а саме свято стали звати Мокрий Спас або Спас на воді.

У православній церкві цього дня також звершується свято Всемилостивого Спаса і Пресвятої Богородиці - як спогад про перемогу князя Андрія Боголюбського над волзькими булгарами в 1164 році. У той похід князь узяв із собою чудотворну ікону Володимирської Божої Матері і Чесний Хрест Христовий, а перед самим боєм старанно молився, за що отримав захист і заступництво Владичиці.

***

14 серпня також день пам'яті семи мучеників Маккавеїв - Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Єлєазара, Євсевона, Аліма і Маркелла, а також їхньої матері Соломонії та вчителя їхнього Єлеазара. 

Їхня історія відноситься до II століття до н. е. У той час правитель Антіох Епіфаній вирішив відродити язичництво в Юдеї і поставив у Єрусалимському храмі статую Зевса. Але вчитель закону Божого Єлеазар, якому було на той час уже 90 років, виступив проти цього. Разом із ним були 7 його учнів та їхня мати. За це всіх стратили, при чому синів убивали на очах у матері. Але подвиг мучеників надихнув сина священика - Іуду Маккавея - і він підняв повстання проти правителя і здобув перемогу над ним. 

У народі Маккавеїв день пов'язали з маком, який дозрівав цієї пори, і прозвали його свято Маковея, а разом із медом і водою в храмах освячують і мак.

Свято Винесення чесних древ животворчого Хреста Господнього і пам'ять святих мучеників вшановують 14 серпня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) згадувати їх будуть 1 серпня.

На Медовий Спас також починається Успенський піст, який триватиме до свята Успіння Пресвятої Богородиці 28 серпня.

Народні прикмети на 14 серпня

Народні прикмети на 14 серпня / pixabay.com
Народні прикмети на 14 серпня / pixabay.com

Прикмети цього дня говорять про те, якою буде осінь і зима:

  • дощ цього дня - чекай похолодання, а якщо спекотно - встановиться тепла і погожа погода;
  • ластівки вже покинули гнізда і полетіли в теплі краї - осінь почнеться рано;
  • заморозки цього дня - будуть ранні холоди;
  • сильний вітер - до сніжної та морозної зими.

Як уже йшлося, у народному календарі 14 серпня - свято Маковея, Медовий або Мокрий Спас, а традиції дня пов'язані з медом і маком.

14 серпня - що сьогодні не можна робити

Оскільки це велике свято, то заборони цього дня досить суворі:

  • не можна лаятися, лихословити, ображатися і робити погані вчинки; 
  • заборонено вживати алкоголь;
  • не слід працювати - присвятіть цей час молитві та вдячності; але ця заборона не стосується пасічників - вони можуть збирати мед.

Головна заборона на церковне свято - не можна шуміти і веселитися. У народі вважали, що якщо порушити заборону, то хвороби та проблеми переслідуватимуть до наступного Спаса.

Цього дня починається піст - тим, хто постить, заборонено вживати скоромну їжу - м'ясо і м'ясні продукти, рибу, яйця і молочні продукти.

Що можна робити 14 серпня

Цього дня слід піти до храму, щоб помолитися, освятити мед, мак, воду та овочі з нового врожаю. Молитви цього дня - це подяка Христу за все, що є в житті, про здоров'я для близьких і якнайшвидше настання миру.

Раніше ми розповідали, що святити на свято Маковія і як зібрати букет "маковійчик". Після освячення його слід поставити в оселі, на підвіконні або покласти за образами, а коробочки маку можна повісити над вхідними дверима - щоб захистити дім від недобрих людей.

Кожному в цей день належить покуштувати ложечку освяченого меду, щоб весь рік бути здоровим, а також пригостити медом інших. Звідси пішла приказка: "На Медовий Спас і жебрак медку спробує". Також цього дня господині традиційно готують випічку з медом і маком і пригощають нею нужденних - так увесь рік у домі буде добро. 

Медовий Спас заведено відзначати в родинному колі, але оскільки свято збігається з постом, то на столі мають бути тільки пісні страви.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: