Завантаження ...
Новобудови Києва

Дати Спасів у 2024 році: що освячувати на Медовий, Яблучний та Горіховий Спаси і яких продуктів уникати

Дати Спасів у 2024 році: що освячувати на Медовий, Яблучний та Горіховий Спаси і яких продуктів уникати фото

У 2024 році українці за новоюліанським календарем святкуватимуть три важливі свята: Медовий, Яблучний та Горіховий Спаси. Ці свята мають не тільки релігійне, але й народне значення, адже вони пов’язані зі збором врожаю та освяченням дарів природи.

Дати Спасів у 2024 році

Медовий Спас (або Маковія) відзначатиметься 1 серпня. У цей день віряни освячують мед, макові квіти (маковійчики) та сезонні цілющі трави, як-от м’ята, полин, ромашка. Вважається, що освячені на Медовий Спас продукти набувають особливої сили і захищають домівку від негараздів.

Яблучний Спас, або свято Преображення Господнього, припадає на 6 серпня. Традиційно в цей день у церкві освячують яблука, груші, сливи, виноград та інші фрукти нового врожаю. Після освячення їх можна їсти, і з них готують різноманітні страви, зокрема випічку.

Горіховий Спас завершить цикл Спасів і відзначатиметься 16 серпня. Це свято присвячене перенесенню Нерукотворного образу Господнього до Константинополя. Основними продуктами для освячення є горіхи, колоски, борошно та хліб, випечений з нового врожаю​ (Hochu.ua)​​ (RBC-Україна)​​ (Радіо ТРЕК)​​ (ТСН.ua)​.

Що можна і не можна святити на Спаса

Освячувати на Спаса можна фрукти, овочі, мед, горіхи та продукти нового врожаю. Важливо пам’ятати, що у період Успенського посту, який триває до 14 серпня, заборонено освячувати та вживати м’ясо, яйця та молочні продукти. Також не можна освячувати алкогольні напої та матеріальні цінності.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: