Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Експерти передбачають зміну вартості на цукор: причини

Експерти передбачають зміну вартості на цукор: причини фото

На світових ринках очікується подорожчання цукру. Причина – намір Індії з жовтня заборонити експорт цього продукту. До такого рішення владу країни підштовхнула посуха – відсутність дощів знизила врожайність тростини. Раніше ж заборону на експорт цукру запровадила й Україна – втім, подорожчання продукту в ній також очікується.

Раніше ж заборону на експорт цукру запровадила й Україна – втім, подорожчання продукту в ній також очікується.

«Очікується, що Індія заборонить заводам експортувати цукор, починаючи з жовтня – вперше за 7 років зупинивши постачання. Річ у тім, що відсутність дощів знизила врожайність тростини», – йдеться в повідомленні.

Відсутність Індії на світовому ринку ймовірно призведе до підвищення базових цін на біржах Нью-Йорка та Лондона. Тим більше, що на них цукор вже торгується поблизу багаторічних максимумів.

Заборону експорту цукру підтвердили і в індійському уряді.

«Наша основна мета – задовольнити внутрішні потреби у цукрі. На майбутній сезон у нас не буде достатньо продукту, щоб виділити експортні квоти», – розповіли там аналітики.

На початку літа експорт цукру заборонила і Україна. Діятиме ця заборона до 15 вересня. Причиною такого рішення є необхідність уникнути дефіциту продукту.

«Влітку в Україні зростає споживання цукру. Тому щоб уникнути виникнення дефіциту і зростання цін на внутрішньому ринку в цей період уряд тимчасово припиняє квотування експорту цієї продукції», – аргументували в уряді.

Проте уникнути здорожчання цукру в Україні, за словами виконавчого директора Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, не вдасться.

«Цукровіння у нас закінчується в листопаді – тоді буде новий урожай. До листопада ж ми доїдаємо урожай минулого року. Тобто цукор зросте в ціні, тому що зростає вартість його зберігання. Однак це зростання не буде критичним – 2-3%», – прогнозує експерт.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: