Завантаження ...
Новобудови Києва

День батька в Україні 2024: коли вітати татусів і як виникло це свято

 День батька в Україні 2024: коли вітати татусів і як виникло це свято фото

День батька — справжнє "професійне" свято всіх татусів, яке відзначається в Україні.

Коли саме вітати татусів у 2024 році і які подарунки можуть стати ідеальними для цього дня? 

 До 2019 року в Україні не було офіційного свята для вшанування батьків. Хоча неформально татусів вітали або в третю неділю червня, або в третю неділю вересня. Ситуація змінилася після того, як у 2019 році президент Петро Порошенко підписав указ про офіційне святкування Дня батька, який тепер припадає на третю неділю червня.

У 2024 році День батька в Україні відзначатиметься 16 червня.

Третя неділя вересня також залишається днем, коли багато хто вітає батьків — цей день називають Всенародним днем батька. Його запропонували різні організації, тому діти можуть вітати своїх татусів двічі на рік.

Історія виникнення свята

Історія Дня батька бере свій початок з 1909 року, коли Сонора Додд зі Спокана, штат Вашингтон, США, запропонувала заснувати свято на честь свого батька Вільяма. Вільям самотужки виховав шістьох дітей після смерті дружини, і Сонора відчувала до нього особливу шану і подяку.

Спочатку свято планувалося відзначати 5 червня - у день народження Вільяма, але підготовка затягнулася, і перше святкування відбулося 19 червня 1910 року. Згодом до цієї ініціативи долучилися й інші штати, і з 1966 року День батька став офіційним святом у США. Сьогодні понад 28 країн світу вшановують татусів у третю неділю червня.

У різних країнах День батька відзначається на різні дати. Наприклад, у Південній Кореї свято батьків та матерів припадає на 8 травня, у Польщі - 23 червня, а в Португалії, Іспанії і Італії - 19 березня.

Ідеї подарунків на День батька

Як і на День матері, на День батька заведено дарувати подарунки. Варіантів подарунків безліч - від невеликих сюрпризів до речей, зроблених своїми руками. Ось кілька ідей для подарунка татусеві на День батька:

Універсальні подарунки:

  • книжка (улюблений автор, жанр або ексклюзивне видання);
  • чохол для окулярів;
  • стильна валіза або дорожня сумка;
  • іменна фляга чи колекційний елітний алкоголь;
  • настінний годинник із цікавим дизайном;
  • електронна книжка;
  • набір дорогих ручок;
  • сумка для ноутбука;
  • краватка, гаманець;
  • підписка на TV.

Подарунок на День батька можна зробити і своїми руками. Наприклад, організувати вечір спогадів, оформити родове дерево, створити пам'ятний колаж із фотографій чи фотокнижку, спекти улюблений торт або інший десерт.

Отже, святкуйте День батька з радістю і увагою до своїх рідних, адже це прекрасний привід ще раз подякувати нашим татам за їхню любов і підтримку.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: