Завантаження ...
Новобудови Києва

Новий календар: коли цього року святкують день Петра і Павла

Новий календар: коли цього року святкують день Петра і Павла фото

З 1 вересня 2023 року Православна Церква України (ПЦУ) та Українська Греко-Католицька Церква (УГКЦ) перейшли на новоюліанський календар, що змінило дати більшості церковних свят.

Тепер українці святкують релігійні події на 13 днів раніше. Отже, коли цього року святкують день Петра і Павла?

Свято Петра і Павла — це особливий день для вірян, коли вони вшановують двох апостолів, згадують основні події їхнього життя та діяння. Щороку це свято припадало на 12 липня, але після зміни календаря дата теж змінилася.

Коли святкують Петра і Павла в 2024 році

Цього року українці святкуватимуть день Петра і Павла 29 червня.

Вперше віряни відзначили це свято офіційно у 324 році. Згідно з церковними переказами, саме тоді у Константинополі з'явилися храми на честь цих святих апостолів. З IV століття обряди на честь Петра і Павла в храмах проводили священники, встановивши дату вшанування на 29 червня. Саме цього дня мощі святих були перенесені до храму в Константинополі, що супроводжувалося грандіозним святкуванням.

Історія церковного свята Петра і Павла

Про історію апостолів можна дізнатися з Нового Завіту та праць інших християнських авторів. Згідно з Писанням, святий Петро був найближчим другом Ісуса Христа та його спадкоємцем після Розп'яття. Перекази кажуть, що апостол Петро був очевидцем Преображення Господнього на річці Фавор. Після Вознесіння Спасителя він став ревним послідовником і проповідником християнства, за що поплатився життям у Римі, де його розіп'яли вниз головою через створення християнської громади.

Про апостола Павла також можна дізнатися зі Святого Письма. За земного життя Ісуса Христа він не знав Спасителя, приєднавшись до апостолів після Розп'яття та Вознесіння. До прийняття християнства Павла звали Савл. Почувши Божий голос, він став ревним послідовником. Апостол Павло заснував храми у Греції, Малій Азії, Сирії, Македонії та інших регіонах тодішньої Римської імперії. За свою діяльність він теж був страчений язичниками, але уникнув тортур, оскільки був римлянином.

Традиції свята Петра і Павла

В Україні свято Петра і Павла було символом настання літа та необхідністю починати готуватися до осені. "Петрів день", як його називали наші предки, вважався "верхівкою літа". Зазвичай день починався з генерального прибирання: будинки білили, вивішували рушники. Особливо готувалися дівчата, які робили вінки з польових квітів, вплітаючи червоні маки. Вони влаштовували веселі гуляння, ворожили на обранців, співали і танцювали.

Вранці віряни йшли до церкви на богослужіння. Після цього господині готували сирні бабки, якими пригощали всіх членів родини. Легенда каже, що цю страву любили самі Петро і Павло під час своїх подорожей.

Святому Павлу молилися перші українські підприємці, а святому Петру — моряки.

Народні прикмети теж були пов'язані з цим днем. Вважалося, якщо день буде холодним, то рік буде голодним. Також говорили, якщо на Петра спека, то на Різдво буде холоднеча.

Це свято нагадує нам про велику роль апостолів у становленні християнства та про важливість збереження традицій і віри.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: