Завантаження ...
knukim.edu.ua
Новобудови Києва

Як часто поливати овочі у спеку

 Як часто поливати овочі у спеку фото

Спекотне літо може стати справжнім випробуванням для ваших овочевих культур. Вода є життєво важливою для рослин, оскільки вона переносить поживні речовини до різних частин рослини, допомагає уникнути перегріву від сонця та підтримує оптимальну температуру. Ось рекомендації, як правильно поливати основні овочеві культури у спеку.

Поливання помідорів

Коріння помідорів розташоване неглибоко, тому вони потребують рясного поливу і високої вологості ґрунту, особливо на різних етапах росту. Одразу після висадження розсади у відкритий ґрунт полив повинен бути рясним. Потім його слід зменшити, щоб уникнути надмірного росту зеленої маси, що може затягнути дозрівання плодів. Під час утворення плодів помідорам необхідна висока вологість ґрунту, а нестача вологи може призвести до осипання квіток і зменшення врожайності. У період дозрівання плодів надлишок вологи може спричинити розтріскування плодів та їх гниття.

Глибина промочування ґрунту має становити 20-25 см до утворення плодів і 25-30 см під час дозрівання. В посушливий час оптимальний режим поливу становить 2 рази на тиждень по 10 літрів води на 1 м². Краще застосовувати поверхневе поливання, а дощування або обприскування не рекомендується.

Поливання огірків

Огірки потребують рясного поливу та високої вологості ґрунту і повітря. Поливати їх слід щодня або через день у спеку, використовуючи 5-7 літрів води на 1 м². Під час спекотного періоду можна проводити освіжальний полив.

Поливання білокачанної капусти

Капуста дуже вимоглива до вологи. Поливати її потрібно ввечері або вранці, виливаючи по 10 літрів води на 1 м², а під час посухи – до 40-50 літрів. Найбільша інтенсивність поливу припадає на стадію активного наростання листя і формування качанів.

Поливання перцю

Перець також потребує багато вологи. Після пересадження розсади в ґрунт його слід поливати помірно, щоб уникнути грибкових хвороб або гнилі. У період зав'язування плодів необхідно збільшити кількість води, поливаючи від 15 до 30 літрів на 1 м².

Поливання баклажанів

Баклажани вимагають помірного поливу у період приживлюваності розсади і більш рясного поливу під час зав'язування та визрівання плодів. Ідеальним є крапельне зрошення. Поливати слід від 15 до 30 літрів води на 1 м².

Поливання цибулі

Цибуля потребує вологи на початку росту і під час утворення листя і цибулин. Протягом травня і червня її слід поливати раз на 7-8 днів, використовуючи 5-10 літрів води на 1 м². У липні поливати рідше – раз на два тижні, а в другій половині липня полив можна припинити.

Поливання моркви та буряка

Моркву і буряк поливають один раз на два тижні на початку росту і раз на тиждень під час формування коренеплодів. У посушливий і жаркий період поливати можна два-три рази на тиждень. За 2 тижні до збирання врожаю полив припиняють.

Поливання редису

Редис потребує частого поливу кожні 2-3 дні, а в суху і жарку погоду – щодня. Поливати слід по 10-15 літрів води на 1 м².

Поливання кабачків та гарбузів

Ці культури не потребують частого поливу. Достатньо поливати 1-2 рази на місяць по 2 відра на кущ. У суху та жарку погоду поливати можна частіше – кожні 3 дні.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия