Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

ДАЗВ отримало від ОБСЄ інноваційне програмне забезпечення

ДАЗВ отримало від ОБСЄ інноваційне програмне забезпечення для оцінки доз радіоактивного опромінення лісових пожежників під час гасіння пожеж у зоні відчуження. Напередодні річниці катастрофи на Чорнобильській АЕС ОБСЄ презентує результати дворічного проекту по...

 
ДАЗВ отримало від ОБСЄ інноваційне програмне забезпечення для оцінки доз радіоактивного опромінення лісових пожежників під час гасіння пожеж у зоні відчуження


Напередодні річниці катастрофи на Чорнобильській АЕС ОБСЄ презентує результати дворічного проекту по управлінню стихійними пожежами у білоруських та українських лісах.

22 квітня 2019 р. Київ – ОБСЄ офіційно завершує транскордонний проект зі зміцнення системи реагування та попередження пожеж у зоні відчуження. Сьогодні команда проекту передає Державному агентству України з управління зоною відчуження (ДАЗВ), а саме ДСП «Екоцентр», інноваційне програмне забезпечення для оцінки доз радіоактивного опромінення лісових пожежників під час гасіння в зоні відчуження. На основі декількох показників, введених персоналом «Північної Пущі», фахівці зможуть отримати оперативну інформацію щодо погодинних доз опромінення, а також розрахунок максимально допустимого часу перебування одного пожежного на місці гасіння пожежі.
 

 
За словами Джеффрі Ерліха, старшого менеджера проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні, робота з таким модулем не лише сприятиме чіткому дотриманню чинниих норм радіаційної безпеки, а й допоможе зберегти здоров'я героїв, які щодня ризикують своїм життям заради безпеки інших. «ОБСЄ приділяє особливу увагу пом'якшенню наслідків чорнобильської катастрофи та попередженню лісових пожеж у зоні відчуження. Придбання обладнання для раннього виявлення пожеж, проведення навчань для покращення координації у випадку транскордонних пожеж та інформаційна робота з населенням – усе це є складовими великої спільної роботи з державними агентствами з надзвичайних ситуації України та Республіки Білорусь», - додав пан Ерліх.


«Вказаний модуль дозволить фахівцям з радіаційного контролю оперативно та ефективно розраховувати отриману дозу опромінення. Відповідно впливатиме на прийняття управлінських рішень щодо застосування тактики та стратегії з гасіння пожежі. Підтримка ОБСЄ у цьому процесі сприяє удосконаленню системи з раннього моніторингу та реагування на лісові пожежі в цілому, і для нас вона дуже відчутна», - повідомляє Голова ДАЗВ Віталій Петрук.

Нагадаємо, що за час проекту ОБСЄ сприяла передачі квадрокоптерів та сучасних засобів зв'язку, необхідних для моніторингу під час пожежонебезпечного періоду у зоні відчуження. Окрім того, національні та міжнародні фахівці проаналізували законодавства та системи управління, що регламентують охорону лісів від пожеж у зоні відчуження Республіки Білорусь і України. Рекомендації, розроблені в результаті аналізу, стали основою для оновлення міжвідомчих транскордонних планів взаємодії між обома країнами.
 

 

Міністерство з надзвичайних ситуацій Республіки Білорусь, Державна служба надзвичайних ситуацій України, Державне агентство України з управління зоною відчуження, Обласне управління ДСНС в Київській області, Державне спеціалізоване підприємство «Північна Пуща», Державна природоохоронна науково-дослідна установа «Поліський державний радіаційно-екологічний заповідник», експерти Глобального центру моніторингу пожеж та Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж, а також інші партнери зробили вагомий внесок в успішну реалізацію проекту, що відбувся за фінансування Німеччини, Ліхтенштейну та Австрії.

 


ОБСЄ та партнери очікують продовження роботи над управлінням лісовими пожежами у зоні відчуження у рамках наступних проектів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: