Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

У ДАЗВ поінформували щодо гасіння пожеж на території зони відчуження

24 квітня у Державному агентстві України з управління зоною відчуження під час онлайн-брифінгу поінформували про хід гасіння пожеж на території зони відчуження та безумовного (обов′язкового) відселення. Голова ДАЗВ Сергій Калашник наголосив, що в результаті пожеж жоден критичний об'єкт інфраструктури не постраждав, а підприємства, які входять до сфери ...

 

24 квітня у Державному агентстві України з управління зоною відчуження під час онлайн-брифінгу поінформували про хід гасіння пожеж на території зони відчуження та безумовного (обов′язкового) відселення.

Голова ДАЗВ Сергій Калашник наголосив, що в результаті пожеж жоден критичний об'єкт інфраструктури не постраждав, а підприємства, які входять до сфери управління Агентства та задіяні у боротьбі з пожежами, працюють у штатному режимі. Ті підприємства, що не були задіяні, але обслуговують критичну інфраструктуру, також працюють у штатному режимі.

Наразі є три основні фактори: підвищене пожежне навантаження на ті ліси, що знаходяться у зоні відчуження; глобальна зміна клімату - дуже суха зима та весна; швидкість реагування на початок пожежі. Чим більш оперативним буде реагування, тим менше часу знадобиться для ліквідації пожежі. За словами Голови ДАЗВ Сергія Калашника, потрібно задіювати сучасні технології, дрони, тепловізори. Техніка й люди завжди мають бути готові.

За словами начальника управління з питань забезпечення бар’єрної функції зони відчуження, природно-заповідного фонду, радіаційної безпеки, охорони праці та цивільного захисту ДАЗВ Михайла Байтала, ситуація з гасінням пожеж ускладнювалася частою зміною напрямку вітру, а також відсутністю протипожежних доріг у важкодоступних місцях, куди не могла заїхати техніка, а також протипожежних розривів. У таких випадках залучали авіацію.

Генеральний директор ДСП «Екоцентр» Сергій Кірєєв поінформував про радіаційну ситуацію у зоні відчуження та роботу автоматизованої системи контролю радіаційної ситуації (АСКРС). Пости цієї системи, які були розташовані навколо місць пожеж, перевищень контрольних рівнів не зафіксували.

Особовому складу, який залучається до гасіння пожеж, забезпечено індивідуальний дозиметричний контроль і після ротації кожен рятувальник проходить перевірку на спектрометрі випромінювання людини. Такі дослідження проводить дабораторія ІДК ДСП «Екоцентр»: вони визначають вміст 137Cs в організмі особового складу, який брав участь у гасінні пожежі. Станом на 11:00 годину 24.04.2020 перевірено 1188 осіб. Перевищень вмісту 137Cs в організмі особового складу не виявлено.

Директор Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника Олександр Галущенко зазначив, що в результаті пожеж за попередніми оцінками постраждало 11,5 тис. га південно-західної частини Заповідника, що становить близько 5 відсотків його території. За його словами, було втрачено й пошкоджено певні рослинні угрупування. Щодо фауни: негативний вплив не є істотним, адже у більшості птахів були відсутні кладки з яйцями і молодняк не народився. Копитні й великі ссавці втекли. Проте в найближчі місяці згарища знову будуть населені і життя там відновиться.

Помічник директора ДП«ЦОТІЗ» Кирило Гарник повідомив, що в результаті пожеж було втрачено тільки один об’єкт на 11 маршрутах відвідування ‒ піонерський табір «Казковий».

Детальна інформація про населені пункти, які згоріли чи були пошкоджені вогнем буде повідомлена згодом.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: