Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Перспективи розвитку зони відчуження під час Міжнародної конференції INUDECO

Голова ДАЗВ Сергій Калашник розповів про основні перспективи розвитку зони відчуження під час Міжнародної конференції INUDECO Голова ДАЗВ Сергій Калашник взяв участь у Міжнародній онлайн-конференції «Проблеми зняття з експлуатації об’єктів ядерної енергетики та відновлення навколишнього середовища» INUDECO 2020. Захід...

 
 

Голова ДАЗВ Сергій Калашник розповів про основні перспективи розвитку зони відчуження під час Міжнародної конференції INUDECO

Голова ДАЗВ Сергій Калашник взяв участь у Міжнародній онлайн-конференції «Проблеми зняття з експлуатації об’єктів ядерної енергетики та відновлення навколишнього середовища» INUDECO 2020. Захід проводиться з метою розгляду проблем та перспектив налагодження співпраці та обміну досвідом щодо зняття з експлуатації об’єктів ядерної енергетики та поводження з радіоактивними відходами й відпрацьованим ядерним паливом.

У ході конференції очільник Агентства повідомив про основні функції, які сьогодні покладені на Державне агентство України з управління зоною відчуження, а саме: бар’єрна, поводження з радіоактивними відходами, зняття ЧАЕС з експлуатації та подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.
Також, під час конференції Голова ДАЗВ розповів, що пожежі у зоні відчуження, які розпочалися водночас із пандемією COVID-19, стали перевіркою швидкості та ефективності реакції на надзвичайні ситуації такого масштабу. Зокрема він зазначив, що через карантинні заходи у зоні відчуження на момент початку пожежі перебувала обмежена кількість людей і такої кількості сил виявилося недостатньо для оперативної боротьби з вогняною стихією.

 


«Причинами масштабних пожеж на території зони відчуження стали невиконання плану з лісовлаштування протягом багатьох років, а також сухі зима та весна. На сьогодні пожежу практично ліквідовано, загальна площа лісових угідь, що постраждали від вогню, становить близько 20 тисяч гектарів. Зараз ми застосовуємо білоруську методику затоплення водою торф'яників, які тліють», - зазначив Сергій Калашник.

Протягом двох останніх тижнів над локалізацією пожеж працювало близько 1000 представників особового складу ДСНС та 200 працівників ДСП «Північна Пуща», близько 300 одиниць техніки. Також, для створення мінералізованих смуг було залучено важку інженерну техніку, а для гасіння вогню у важкодоступних місцях – авіацію.

 


Голова ДАЗВ наголосив на важливості останніх прийнятих змін до законодавства, які стосуються перебування у зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення. Зокрема, підвищення мінімальних штрафів за незаконне проникнення на територію зони відчуження від 17 до 51 тисячі гривень, а також запровадження кримінальної відповідальності за подібне правопорушення.

Наступною ініціативою, яку пропонує очільник ДАЗВ, є внесення змін щодо статусу території зони відчуження, адже на цей час існують певні розбіжності у законодавстві щодо функцій ДАЗВ і ДСНС та у фінансуванні цих структур під час пожеж у Чорнобильській зоні.

Ще одна важлива законодавча ініціатива стосується Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, а саме – необхідність зміни його статусу з державної установи на державне спеціалізоване підприємство. Нинішній статус обмежує діяльність Заповідника.

«Також, слід вирішити питання розмірів території Заповідника. Тут йдеться про те, що сьогодні до нього віднесено ділянки, які не є його частиною, а саме - дороги, прикордонні смуги тощо», - зауважив Сергій Калашник.

Крім цього, під час виступу Голова ДАЗВ розповів про плани щодо встановлення системи GPS у зоні відчуження, яка дозволить контролювати транспортні засоби і людей, які перебувають на території Чорнобильської зони. Для здійснення такого контролю має бути створено єдиний диспетчерський центр. Очільник ДАЗВ також зазначив, що одним з методів ефективного регулювання перебування людей у зоні відчуження може стати запровадження єдиної системи «Розумне місто».

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: