Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Славутицькі поліцейські долучилися до Всеукраїнської акції «16 днів проти насилля»

Славутицькі поліцейські долучилися до Всеукраїнської акції «16 днів проти насилля» фото

Поліцейські Славутицького відділення взяли участь у Всеукраїнській акції «16 днів проти насилля».

Інспектор ювенальної превенції  завітала до навчального закладу Славутича, де з учнями 7, 9 та 11 класів провела акцію «Наші долоньки проти насилля».

Кожна дитина має право на щастя, любов і опіку. Але головне право – це право на життя, життя без насильства. На жаль, сьогодення наповнене не лише приємними моментами, а й такими, які викликають дитячі сльози. Зазвичай це пов’язано з непорозуміннями, сутичками, суперечками, виясненням стосунків, результатом яких стає насилля, моральне і фізичне.

За допомогою своїх долоньок та кольорового паперу діти створили справжній шедевр — колективну композицію. На обведених долоньках діти писали побажання, які символізують доброту, тепло, єднання, надію про безхмарне щасливе дитинство без зла, горя та насильства; мрію про спокій і злагоду в родинах та країні, про мир та взаєморозуміння, добро та любов.

Поліцейська наголосила дітям на тому, що вони завжди можуть довіритися, розповісти та отримати допомогу від правоохоронців.

У Славутицькому міському центрі соціальних служб акцентують, якщо домашнє насильство вже траплялося з вами раніше, то варто розуміти, що це явище циклічне і може повторитися знов.

Фахівці Центру радять, аби бути готовою до цього, зберіть завчасно найнеобхідніші речі та документи, продумайте план втечі з дому, повідомте про нього осіб, яким довіряєте, і заздалегідь домовтеся з ними про можливість прихистити вас.

Далі Центр соціальних служб, посилаючись на Ла Страда-Україна/La Strada-Ukraine, надає покрокова інструкція, що робити у випадку насильства, яке відбувається тут і зараз:

1. Знайдіть безпечне приміщення і намагайтеся сховатися там.

2. За найліпшої можливості, користуючись планом втечі, покиньте будинок.

3. Викличте поліцію за номером 102.

4. Якщо такі є, зробіть фото/відеофіксацію синців та/чи інших травм.

5. Подбайте про те, аби кривдник не дізнався про ваше місцезнаходження (не повідомляйте про нього людей, яким не довіряєте, відключіть геолокацію на ґаджетах).

6. Після прибуття працівники поліції повинні скласти протокол про адміністративне правопорушення за статтею «Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування» (ст. 173-2 КУпАП).

Зверніть увагу: якщо ваша дитина стала свідком домашнього насильства, вона автоматично вважається постраждалою від нього. Тому вимагайте працівників поліції зафіксувати цей факт.

7. У разі існування загрози вашому життю чи здоров’ю ви можете вимагати застосування термінового заборонного припису стосовно кривдника. Він виноситься строком до 10 діб і передбачає:

- зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи;

- заборону на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи;

- заборону в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

9. Якщо до вас було застосовано фізичне або сексуальне насильство, обов’язково зверніться до лікарні (в екстреному випадку викличте швидку за номером 103) для документування факту насильства і фіксування ступеню важкості ушкоджень.

Обов’язково звертайтеся за консультацією на Національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації:

116 123

Телефон: 0 800 500 335

Telegram: @NHL116123

Instagram: @lastradaukraine

Facebook: @lastradaukraine

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: