Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Як психічні розлади впливають на фізичний стан та чому їх не можна ігнорувати, - роз’яснення НСЗУ

Як психічні розлади впливають на фізичний стан та чому їх не можна ігнорувати, - роз’яснення НСЗУ фото

Існує міф, що більшості психічних та неврологічних розладів або не буває, або вони невиліковні. Відтак, вважається, що алкогольна чи наркотична залежність - це не психічний розлад, а погана звичка. А депресія - це слабкість волі, лінь чи відсутність бажання чимось займатися.

Однак, більшість психічних і неврологічних розладів є такими ж захворюваннями, як і захворювання фізичні, наприклад: гіпертонічна хвороба, бронхіальна астма чи цукровий діабет. Вони мають схожі причини виникнення, які впливають на їх перебіг та лікування.

Особливістю психічних та неврологічних розладів є те, що пацієнти можуть не здогадуватися про їх існування. Люди зі слабкістю, зниженням настрою та інтересу до життя, часто можуть думати про те, що у них невиліковні фізичні захворювання та вважати, що життя їх закінчується.

Психічні розлади часто мають додатковий негативний вплив на інші захворювання.

Всі ми чули такий вислів, як “всі хвороби від нервів”. Насправді, це важко спростувати, бо, навіть, частота, тривалість та важкість гострих респіраторних захворювань залежить від захисних функцій імунної системи, на яку впливає психічний стан людини.

Ще міцніший зв’язок демонструють такі хвороби, як нейродерміт, синдром подразненого кишківника, виразкові хвороби шлунку та дванадцятипалої кишки, захворювання щитоподібної залози та цукровий діабет. Таким чином, психічне і фізичне здоров’я нерозривно пов’язані.

Коли пацієнти не отримують належну допомогу з лікування психічних розладів, це погіршує якість їх життя, знижує працездатність та скорочує життя.

Наприклад, людина, яка хворіє на цукровий діабет та депресію, не буде дотримуватися дієти та своєчасно приймати цукрознижуючі ліки через пригнічений настрій, відчуття безнадійності та брак сил.

Саме тому дуже важливо лікувати одночасно обидва розлади. Покращення настрою призведе до більшої прихильності пацієнта до дотримання рекомендацій лікаря, прийому цукрознижуючих ліків, фізичної активності. А нормальний рівень глюкози покращить емоційний стан людини.

Таким чином, покращення психічного стану пацієнта призводить до швидших і більш стійких результатів лікування фізичних захворювань. Якщо ж при лікуванні не звертати увагу на психічні розлади, може бути важко вилікувати фізичний розлад окремо.

Тому важливо, щоб пацієнт одночасно отримував медичну допомогу спрямовану на лікування як фізичних розладів, так і психічних.

При будь-яких погіршеннях здоров’я чи самопочуття важливо вчасно звернутися по допомогу. У сімейного лікаря можна лікувати як фізичні захворювання, так і отримати психологічну підтримку. Люди з легкими формами депресії, тривоги та ПТСР, можуть отримувати необхідну допомогу саме тоді, коли звертаються до своїх лікарів первинної медичної допомоги.

Щоб знайти медзаклад первинної ланки, де можна отримати психологічну допомогу, зателефонуйте в контакт-центр НСЗУ за номером 16-77. Також можна користуватися дешбордом з укладеними договорами на сайті НСЗУ. У полі група послуг оберіть пакет “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”.

НСЗУ Національна служба здоров'я України 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: