Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Воркшоп у Славутичі: проблеми поводження з відпрацьованим ядерним паливом

Воркшоп у Славутичі: проблеми поводження з відпрацьованим ядерним паливом фото

Чорнобильська АЕС долучилася до організації та участі у міжнародному воркшопі «Spent Nuclear Fuel Management». Про це повідомляє пресслужба підприємства.

Мета події — фахове обговорення питань поводження з відпрацьованим ядерним паливом та управління старінням відпрацьованого ядерного палива.

Читайте також: INUDECO: у Славутичі обговорюватимуть питання поводження з відпрацьованим ядерним паливом

На воркшопі ЧАЕС була представлена двома доповідями. Начальник цеху поводження з ВЯП Максим Грехов розповів про те, як Чорнобильська станція працює зі своїми тепловидільними збірками. У презентації Максим детально описав процедуру транспортування, підготовки до зберігання та зберігання накопиченого відпрацьованого ядерного палива.

«За час генерації електричної енергії Чорнобильською АЕС було накопичено велику кількість відпрацьованого ядерного палива. Зараз нашим найбільшим пріоритетом є перевезення палива зі старого сховища у нове, де паливо зберігатиметься наступні 100 років. Однак, на жаль, повномасштабна війна, у яку нас втягнула росія, є дуже великою перешкодою на цьому шляху.

За останні кілька років ЧАЕС відточила свою майстерність у поводженні з ядерним паливом і ми завжди раді поділитися своїм досвідом на подібних подіях», — підбиває підсумки першого дня воркшопу Максим Грехов.

Дивіться відео: Перевезення ядерного палива: процес від А до Я

Друга презентація мала тему «Врахування ризиків при поводженні з ВЯП в умовах війни». Її провів начальник відділу стратегічного планування ЧАЕС Дмитро Стельмах у співавторстві з інженеркою групи ліцензування ВП «Атомремонтсервіс» Альоною Кучинською.

У п'ятницю учасники воркшопу продовжили спілкування за круглим столом, на території Офісного центру ЧАЕС, у місті Славутич. У воркшопі також взяв участь міський голова Славутича Юрій Фомічев.

Довідково. Відпрацьоване ядерне паливо (далі: ВЯП) — це тепловидільні елементи або їх групи, вилучені з ядерних реакторів атомних електростанцій та інших установок. Паливо відносять до відпрацьованого, якщо воно надалі нездатне ефективно підтримувати ланцюгову реакцію.

З 1977 по 2000 роки — коли енергоблоки виробляли електроенергію — Чорнобильська АЕС згенерувала понад 21000 тепловидільних збірок.



Серед організаторів події: Агентство регіонального розвитку, ДСП «Чорнобильська АЕС»; Інститут проблем безпеки атомних електростанцій НАН України; ВП «Атомремонтсервіс»; Славутицька філія НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського» та ГО «Українське ядерне товариство».
Захід тривав 21-22 вересня.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: