Пам'ятний день в історії Чорнобильської АЕС

30 листопада 1986 року підписано акт про приймання на технічне обслуговування об'єкта "Укриття".

30 листопада 1986 року підписано акт про приймання на технічне обслуговування об'єкта «Укриття».
Цей день заведено вважати датою відліку історії об'єкта "Укриття" — фактично, його День народження.

До вашої уваги кілька архівних фото від ДСП "Чорнобильська АЕС" на тему, як це було.

Нагадаємо, "Укриття" (більш відомий як "Саркофаг") — ізоляційна споруда над четвертим енергоблоком ЧАЕС, побудована до листопада 1986 року після вибуху 4-го реактора. Термін експлуатації саркофага був запланований на бл. 20-40 років, тому у 2000-х роках запроєктовано нове укриття.
29 листопада 2016 року — встановлено арку НБК у проєктне положення над об’єктом «Укриття».
Для будівництва НБК 45 країн-донорів об'єднали свої зусилля разом з Україною та пообіцяли виділити понад 1,5 млрд євро. До реалізації проекту було залучено близько 10 тисяч працівників із 40 країн. З них 5 тисяч – українці.
Зсув Арки позитивно вплинув на радіаційну обстановку. За результатами вимірювань рівня гамма-випромінювання в зоні будівництва колишньої Арки рівень радіації в середньому знизився в 10 разів. Також Арка закрила об'єкт «Укриття» від атмосферних опадів. Для порівняння — обсяг викачування радіоактивно забрудненої води з об’єкта «Укриття» за перше півріччя 2017 року зменшився в середньому більш ніж у 4 рази порівняно з аналогічними періодами попередніх років. Крім того, зменшено викид радіоактивних аерозолів через отвори об'єкта «Укриття». Арка унеможливлювала прямий вплив сонячних променів і вітру на об’єкт «Укриття», що створювало повітряні потоки всередині об’єкта та виносило радіоактивні аерозолі назовні. Загальні викиди зменшуються в середньому в 5 разів.

Читайте також: 7 років новому безпечному конфайнменту на Чорнобильській АЕС

[GALLERY-141]

Титульне фото з доступних джерел

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: