Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Чи пірнають Славутичани в ополонку на Водохреща? Опитування містян

Чи пірнають Славутичани в ополонку на Водохреща? Опитування містян фото

Водохреща або Богоявлення (Теофанія гр.), Явлення (Епіфанія гр.) Водохреща - одне з найдавніших християнських свят, яке стоїть поруч з Великоднем і Троєцею. Воно згадується в II столітті. Різдво, Богоявлення, Водохреща - всі ці назви пов'язані з народженням Ісуса Христа і відзначаються в один день.

Але в IV-V століттях Різдво відокремилося окремою датою. Зараз різні церкви визначають це свято по-різному. З цього року православні України будуть відзначати свято Водохреща і Богоявлення (Явлення) 6 січня.

Це релігійне свято об'єднує три події - Хрещення Ісуса Христа в водах річки Іордан, прихід трьох волхвів і його явлення в триєдиному проявленні.

Останнє стало новим тлумаченням слова Богоявлення - Ісус Христос з'явився як Бог-Син, який хрестився, Бог-Отець, який промовляв з небес, і Бог-Святий Дух, який сходить вниз в образі голуба.

З цим святом багато людей пов'язують явище освячення води в природних водоймах і вважають, що вода має особливі властивості. Тому в цей день багато віруючих і інші мешканці міста опускаються в ополонки, які мають назву "Іордань".

Журналіст Славутич-Інфо Вадим Івкін опитав славутичан, чи дотримуються вони традиції пірнати в ополонку на Водохреща?

Першим, хто відповів на моє запитання став тренер з футзалу Олександр Вишневський:

"Раніше я регулярно на це свято опускався в ополонку, а моя дружина Тетяна і зараз купається у зимовій воді. Сьогодні в мене є проблема - як я її вивезу на річку, тому що це свято збіглося зі змаганнями моїх хлопців футзалістів на відкритому Чемпіонаті м. Славутича. Я вважаю, що поринання в Іордань, так називається ополонка, яку роблять у свято Водохреща, спочатку закаляє психіку (душу), а потім загартовує тіло."

Олександр Шестопал, спортивний суддя:

"Завжди, коли я вільний від роботи, купаюся у Водохреща в ополонці. Вода надає енергії, після купання відчуваєш себе бодрим, більш життєдіяльним."

Олена Суганяка, медик:

"Я поважаю бажання  людей опускаться в ополонку на свято Водохреща, або один раз скупатися  зимою в річці, але як медик повінна попередити, що для організму пірнання в холодну воду - великий стрес.

Медицина попереджає громадян, у яких є симптоми ГРВІ, проблеми з легенями, серцем, судинами, а також будь-які проблеми зі здоров'ям, що не рекомендується купатися в холодній воді. Нажаль, існують приклади, коли купання може не лише не зміцнювати здоров'я, а й, навпаки. Я вважаю, що люди, які прагнуть зміцнити та закалити свій організм, повинні починати з холодного обтирання та прийому холодного душу."

Окремі громадяни, відповідаючи на моє питання, висловились, що не бачать сенсу в купанні в зимовій ополонці, інші знають свої вади здоров'я і не бажають ризикувати.

Заглядаючи у минулі століття, ми повинні підкреслити, що християни вірять, що вода в річці Іордан щороку на Водохреще змінює свій потік. Віруючі вважають воду чудодійною, її очищувальною і цілющою силою, тому в День Водохреща вони поринають у воду і набирають її додому.

Пропоную розглянути світлини, присвячені цьому святу, та зроблені у Славутичі в минулі роки.

Чи пірнають Славутичани в ополонку на Водохреща? Опитування містян фото №1
Чи пірнають Славутичани в ополонку на Водохреща? Опитування містян фото №2
Чи пірнають Славутичани в ополонку на Водохреща? Опитування містян фото №3
Чи пірнають Славутичани в ополонку на Водохреща? Опитування містян фото №4
Чи пірнають Славутичани в ополонку на Водохреща? Опитування містян фото №5
Чи пірнають Славутичани в ополонку на Водохреща? Опитування містян фото №6
Чи пірнають Славутичани в ополонку на Водохреща? Опитування містян фото №7
Чи пірнають Славутичани в ополонку на Водохреща? Опитування містян фото №8
Чи пірнають Славутичани в ополонку на Водохреща? Опитування містян фото №9
Чи пірнають Славутичани в ополонку на Водохреща? Опитування містян фото №10
Чи пірнають Славутичани в ополонку на Водохреща? Опитування містян фото №11
Чи пірнають Славутичани в ополонку на Водохреща? Опитування містян фото №12
Чи пірнають Славутичани в ополонку на Водохреща? Опитування містян фото №13

Чи занурюватиметесь ви на Водохреща у крижану воду? Беріть участь у опитуванні славутичан у наших групах Viber і Telegram!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: