Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Славутич: Ювілей історії – 37 років тому наймолодше місто України отримало свою назву!

Славутич: Ювілей історії – 37 років тому наймолодше місто України отримало свою назву! фото

Біографія наймолодшого міста в Україні  розпочалася 37 років тому. Воно мало вирости на Дніпрі. Однак так сталося, що нове місто-супутник Чорнобильської АЕС розкинулося не біля річки, а посеред соснового лісу, за 12 км від першовизначеного місця.

Місто спроєктували в рекордно короткий термін – два місяці, замість належних за нормативами двох років. До проєктування було залучено низку фахівців під керівництвом заслуженого архітектора України Федора Боровика. Головна будівельна ідея архітекторів – максимально зберегти навколишню природу, використати ліс для озеленення міста, і створити найкомфортніші умови для відпочинку енергетиків. Особливість містобудівної концепції – ансамбль із житлових кварталів, які зводитимуть будівельники з восьми республік.

Фото: з архіву музею міста Славутича і Чорнобильської АЕС

Заклади культурно-побутового обслуговування, міські установи, магазини зосереджено в центрі міста. Пішохідний та автомобільний рух намічено розділити, пріоритет – пішоходам. Промислово-комунальну зону винесено за межі житлових кварталів.

Нове місто розраховане на проживання двадцяти тисяч мешканців, з перспективою розвитку до тридцяти тисяч. Генеральний план міста передбачає різні типи житла:  багатоповерхові будівлі в центрі, а по периметру міста – оригінальні котеджі з присадибними ділянками. Для мешканців кожного кварталу в радіусі 300-
500 метрів мав бути дитсадок, школа та продуктовий магазин.

Фото: з архіву музею міста Славутича і Чорнобильської АЕС

Особлива увага – стилю забудови. Кожна республіка надала свій, найкращий на той час, проєкт будівництва житлового кварталу. Використовується національний колорит республік, представники яких беруть участь у будівництві. Словом, було передбачено все, щоб нове місто стало компактним, зручним, затишним і красивим.

На початку січня 1987 року працівники Чернігівського лісгоспу приступили до вирубування лісу під майбутнє місто. А вже наприкінці січня українські будівельники заклали перший куб бетону під фундамент житлового будинку. Будівничі з кожної республіки привезли свої будівельні матеріали й устаткування. Будівництво велося вахтовим методом, без утрати дорогоцінного робочого часу. Кількість будівельників збільшувалася з кожним днем, а обриси нового міста змінювалися майже щогодини.

Фото: з архіву музею міста Славутича і Чорнобильської АЕС

Оголошено конкурс на найкращу назву міста енергетиків. Із трьох запропонованих варіантів –  Славутич, Сонячне та Сонцеград – було обрано поетичне найменування Славутич. 19 лютого 1987 року місто Славутич офіційно отримало свою назву, а також перейшло в підпорядкування Київській обласній раді. 

Славутич: Ювілей історії – 37 років тому наймолодше місто України отримало свою назву! фото №1
Славутич: Ювілей історії – 37 років тому наймолодше місто України отримало свою назву! фото №2
Славутич: Ювілей історії – 37 років тому наймолодше місто України отримало свою назву! фото №3
Славутич: Ювілей історії – 37 років тому наймолодше місто України отримало свою назву! фото №4

Фото: з архіву музею міста Славутича і Чорнобильської АЕС

Фото: з архіву музею міста Славутича і Чорнобильської АЕС

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: