Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Весна в Чорнобильському заповіднику

Весна в Чорнобильському заповіднику фото

На початку весни кожна людина сприймає її по-своєму. Природа видає свої маркери – сніготанення, руйнування криги на водоймах, водопілля, приліт птахів, поява первоцвітів, перших комах, вихід з зимового сну борсука та ведмедя. Кліматологи ж використовують дані спостережень за температурою повітря, щоб визначити початок весни. В умовах нестійких зим і повертаючихся холодів, це завдання виявляється викликом. Однак науковці Чорнобильського заповідника впевнені, що весна вже настала.

За розрахунками з автоматичної метеостанції в Заповіднику та спостереженнями метеостанції Чорнобиль, кліматична весна цього року настала 1 лютого. Навіть попри невеликий холод та снігопади після цієї дати, весняні процеси набирають обертів.

Сніг вже зник у лісах, річки очистились від криги, а «котики» з'явились на вербах. Дерева змінюють своє забарвлення, а орнітолог Сергій Домашевський фіксує міграцію перелітних птахів. Покинуті садиби чорнобильських сіл прикрашають квітучі підсніжники (Galanthus nivalis).

Зауважимо, що масовий збір підсніжників у лісах призвів до їхнього викрадання, що спричинило загрозу виду. Тому вони перебувають під охороною та занесені до Червоної книги України та Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи.

Фото: Facebook: Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: