Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Пам'яті тих, завдяки кому ми маємо змогу жити. Славутицький ліцей долучився до акції «Дерево Героя»

Пам'яті тих, завдяки кому ми маємо змогу жити. Славутицький ліцей долучився до акції «Дерево Героя» фото

Українські школи активно долучаються до екологічних ініціатив. Однією з найбільш значущих стала акція «Дерево Героя», яка має на меті не лише висадження дерев, але й формування уваги до екологічних проблем та відзначення подвигу наших Героїв.

Славутич долучився до цієї ініціативи, про це, редакції Славутич-інфо розповіла педагог-організатор Славутицького ліцею Єлизавета Коваленко.

Розкажіть про акцію «Дерево Героя», чому на ваш погляд це важлива ініціатива?

- «Дерево героя» – це обласний природоохоронний флешмоб з висадки дерев, що приурочений Всесвітньому Дню Землі у рамках проєкту президента України Володимира Зеленського «Зелена країна». Метою такої акції є привернення уваги громадськості до екологічних проблем, формування дбайливого ставлення до навколишнього природного середовища.

Які види дерев ви висаджували під час цієї акції?

- Ми мали два саджанці фруктових дерев, це вишня та слива, також калина, ясен, сумах та бузок білий і фіолетовий.

Які цінності чи символіка пов'язані з вибраними видами дерев?

- Одна з учениць, яка безпосередньо брала участь у висадці дерев та є нашим оператором — Діана Буяло. Вона запитала, чи можливо знайти ясен, адже вона дуже хотіла висадити саме це дерево для свого загиблого брата — Олега. За словами Діани, ясен — світове дерево у скандинавській міфології, якою цікавився її рідний брат.

Як ви оцінюєте реакцію учнів на цю акцію? Чи вона викликала якусь особливу зацікавленість, чи патріотичний настрій?

- Загалом, педагогічний колектив Славутицького ліцею забезпечує розвиток не лише інтелектуального потенціалу учнів, але й докладає максимум зусиль до національно-патріотичного виховання справжнього громадянина України, здатного до самостійного мислення, суспільного вибору та діяльності. Я вважаю, що ліцеїсти максимально позитивно відреагували на пропозицію щодо участі у флешмобі «Дерево героя», адже протягом усього процесу відчувалася максимально віддача та підтримка. Особисто мені було дуже легко співпрацювати з нашими старшокласниками. Вони допомагали на усіх етапах, починаючи з друку і заповнення спеціальних етикеток, на яких вказано вид дерева, ініціали та позивні бійців, завершуючи садівництво. Я дуже вдячна в першу чергу батькам ліцеїстів за виховання.

Яка, на вашу думку, може бути роль молоді в збереженні навколишнього середовища та пам'яті про Героїв?

- Як я вже казала, молодь – це наше майбутнє, і саме від неї залежить, якою буде наша країна через певний проміжок часу. Тому нам, як педагогам, важливо прищеплювати молодому поколінню і любов до батьківщини, і до природи, зважаючи на ті проблеми екології, які є на цей час. Щодо пам'яті про героїв, на жаль, живемо у час війни, і діти будь-якого віку зараз все розуміють, бачать та аналізують. Тому основна мета цієї акції — віддати шану тим, завдяки кому ми маємо можливість жити та навчатись.

Які сподівання ви маєте від результатів цієї акції у майбутньому, можливо хочете закликати приєднатись до неї інші школи?

- Бачила, що гімназія Крокус чи не першою долучилася до цієї акції. Хочеться, аби інші освітні заклади міста максимально підтримали таку ініціативу. Найбажаніший результат – це квітучі дерева, які будуть радо зустрічати на подвір'ї нашого ліцею вчителів і учнів. А також маємо надію, що завдяки таким акціям ми зможемо покращити екологічну ситуацію в Україні.

Редакція Славутич-інфо впевнена, що подібні ініціативи не лише сприяють збереженню навколишнього середовища, але й формують патріотичні цінності та виховують в молодому поколінні відповідальність за майбутнє країни. Дякуємо педагогічному колективу нашого ліцею, за готовність сприяти подібним акціям і в майбутньому, і закликаємо інші школи приєднатися до цієї важливої справи. Нехай кожне висаджене дерево стане символом надії, миру та дбайливого ставлення до навколишнього світу.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: