Пам'яті тих, завдяки кому ми маємо змогу жити. Славутицький ліцей долучився до акції «Дерево Героя»

Українські школи активно долучаються до екологічних ініціатив. Однією з найбільш значущих стала акція «Дерево Героя», яка має на меті не лише висадження дерев, але й формування уваги до екологічних проблем та відзначення подвигу наших Героїв.

Українські школи активно долучаються до екологічних ініціатив. Однією з найбільш значущих стала акція «Дерево Героя», яка має на меті не лише висадження дерев, але й формування уваги до екологічних проблем та відзначення подвигу наших Героїв.

Славутич долучився до цієї ініціативи, про це, редакції Славутич-інфо розповіла педагог-організатор Славутицького ліцею Єлизавета Коваленко.

Розкажіть про акцію «Дерево Героя», чому на ваш погляд це важлива ініціатива?

- «Дерево героя» – це обласний природоохоронний флешмоб з висадки дерев, що приурочений Всесвітньому Дню Землі у рамках проєкту президента України Володимира Зеленського «Зелена країна». Метою такої акції є привернення уваги громадськості до екологічних проблем, формування дбайливого ставлення до навколишнього природного середовища.

Які види дерев ви висаджували під час цієї акції?

- Ми мали два саджанці фруктових дерев, це вишня та слива, також калина, ясен, сумах та бузок білий і фіолетовий.

Які цінності чи символіка пов'язані з вибраними видами дерев?

- Одна з учениць, яка безпосередньо брала участь у висадці дерев та є нашим оператором — Діана Буяло. Вона запитала, чи можливо знайти ясен, адже вона дуже хотіла висадити саме це дерево для свого загиблого брата — Олега. За словами Діани, ясен — світове дерево у скандинавській міфології, якою цікавився її рідний брат.

Як ви оцінюєте реакцію учнів на цю акцію? Чи вона викликала якусь особливу зацікавленість, чи патріотичний настрій?

- Загалом, педагогічний колектив Славутицького ліцею забезпечує розвиток не лише інтелектуального потенціалу учнів, але й докладає максимум зусиль до національно-патріотичного виховання справжнього громадянина України, здатного до самостійного мислення, суспільного вибору та діяльності. Я вважаю, що ліцеїсти максимально позитивно відреагували на пропозицію щодо участі у флешмобі «Дерево героя», адже протягом усього процесу відчувалася максимально віддача та підтримка. Особисто мені було дуже легко співпрацювати з нашими старшокласниками. Вони допомагали на усіх етапах, починаючи з друку і заповнення спеціальних етикеток, на яких вказано вид дерева, ініціали та позивні бійців, завершуючи садівництво. Я дуже вдячна в першу чергу батькам ліцеїстів за виховання.

Яка, на вашу думку, може бути роль молоді в збереженні навколишнього середовища та пам'яті про Героїв?

- Як я вже казала, молодь – це наше майбутнє, і саме від неї залежить, якою буде наша країна через певний проміжок часу. Тому нам, як педагогам, важливо прищеплювати молодому поколінню і любов до батьківщини, і до природи, зважаючи на ті проблеми екології, які є на цей час. Щодо пам'яті про героїв, на жаль, живемо у час війни, і діти будь-якого віку зараз все розуміють, бачать та аналізують. Тому основна мета цієї акції — віддати шану тим, завдяки кому ми маємо можливість жити та навчатись.

Які сподівання ви маєте від результатів цієї акції у майбутньому, можливо хочете закликати приєднатись до неї інші школи?

- Бачила, що гімназія Крокус чи не першою долучилася до цієї акції. Хочеться, аби інші освітні заклади міста максимально підтримали таку ініціативу. Найбажаніший результат – це квітучі дерева, які будуть радо зустрічати на подвір'ї нашого ліцею вчителів і учнів. А також маємо надію, що завдяки таким акціям ми зможемо покращити екологічну ситуацію в Україні.

Редакція Славутич-інфо впевнена, що подібні ініціативи не лише сприяють збереженню навколишнього середовища, але й формують патріотичні цінності та виховують в молодому поколінні відповідальність за майбутнє країни. Дякуємо педагогічному колективу нашого ліцею, за готовність сприяти подібним акціям і в майбутньому, і закликаємо інші школи приєднатися до цієї важливої справи. Нехай кожне висаджене дерево стане символом надії, миру та дбайливого ставлення до навколишнього світу.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: